Enfeksiyon günümüzde ameliyat olacak hastalar ve hasta yakınları için en büyük tereddüt noktalarından biridir.
Ameliyat olmak için cerrah ve hastane arayan hastaların en çok araştırdıkları konulardan biri kurumların enfeksiyon oranlarıdır.
Genel hastanelerde, fıtık ameliyatların çoğunlukla ameliyat listelerinin son sıralarına konur. Önce büyük ameliyatlar yapılır; sonrasında fıtık ameliyatlarının sırası gelir. Bazı günlerde büyük ameliyatların uzaması sonucunda fıtık ameliyatları planlanan günde yapılamaz ve ertesi güne ertelenir. Bu durumda, hasta, insan doğası gereği, bir yandan kendinden önce ameliyata alınan hastalar kadar büyük bir hastalığı olmadığına şükreder; ancak öte yandan yine insan doğası gereği, kendisinin de kliniğin öncelikli hastası olmasını arzulayabilir. Dahası, ameliyat gününün gecikmesi, hastayı aynı ameliyat heyecanını birden fazla kez yaşamak zorunda bırakmasının ötesinde bir başka önemli soruna da yol açabilir: Hastane enfeksiyonu…
Fıtık onarımı, ameliyat yarası sınıflamasında “temiz” gruba giren bir ameliyat olup enfeksiyon oranları düşüktür (% 1-2, maksimum: %5).
Ancak genel ameliyathanelerde, sadece temiz veya temiz-bulaşlı vakaları takiben değil, diğer bulaşlı ve hatta barsak delinmesi, karın absesi gibi kirli ameliyatlardan sonra ameliyathaneye kabul edilirler (Son yazılı bilgi ve belgelere göre, bu tip ameliyatların enfeksiyon oranı %25’in üzerine çıkabilmektedir. İngiltere’de yayımlanan çok yeni bir araştırma makalesinde de, antibiyotik korumasının da fıtık ameliyatı sonrasındaki enfeksiyon oranını düşürmede yeterince etkili olamadığı bildirilmiştir).
Bu durumda, ameliyatlar arasında yapılan temizliğin kalitesine de bağlı olarak, fıtık ameliyatı yarasında enfeksiyon gelişmesi daha çok beklenir hale gelir.
Hastane enfeksiyonunda en önemli faktörlerden biri ise hastanın hastanede kalış süresidir. Hasta ameliyat öncesi ve sonrası dönemde klinikte ne kadar uzun süre yatarsa enfeksiyon oranı o denli artış gösterir.
Yama ile yapılan bir fıtık ameliyatını takiben enfeksiyon gelişmesi durumunda:
Fıtığın tekrarlama riski belirgin şekilde artar.
Yamanın çıkarılması gerekebilir.
Gerekecek yeni ameliyatın nüks ve enfeksiyon riski artar.
Hastanın yeniden ameliyat için cesareti kırılır.
Bugün yama ile yapılan fıtık ameliyatlarından sonra hastalığın tekrarlama şansı çok düşmüştür. Nükse neden olan en önemli etkenlerden biri ise “yara enfeksiyonu” olarak kalmıştır. Yama konan ameliyatlardan sonra enfeksiyon riski normale göre biraz daha artmıştır. Bu nedenle asepsi ve antisepsi önemlidir. Spesifik fıtık merkezlerinde sadece “temiz” sınıfa giren fıtık ameliyatları yapıldığı için sterilite konusunda ideal koşulların sağlanması çok daha kolaydır. Bu nedenle, günümüzde fıtık tedavisinin ideal yerinin fıtık cerrahisine adanmış merkezler olduğu düşünülmektedir.