Fibromiyalji nedir? Kimlerde görülür?

Fibromiyalji (FM) sebebi tibbî bakımdan tam olarakbilinmeyen, fizik muayenede duyarlı noktaların tespit edildiği yaygın bir ağrıyla karakterize bir sendromdur. Sabah tutukluğu, uyku bozukluğu, yorgunluk ve kronik ağrı en çok rastlanan şikâyetlerdir.
Kimlerde görülür?
Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Orta yaşlarda daha sık görülmesine rağmen yaş aralığı 10-55 ‘dir. 55-60 yaş üzerindeki kişilerdegörülmesi durumunda ise sebebin farklı hastalıklar (enfeksiyon, malinite, artrit vb.. ) olabileceği mutlaka akla gelmelidir. FM hastaları genelde titiz, düzenli, mükemmelliyetçi, hassas bir kişiliğe sahiptirler.
Belirtileri Nelerdir?
ABD’de bazı romatoloji merkezlerinde üçüncü sıklıkla görülen bir hastalıktır.

Uzm. Dr.Ayşe Zeliha Kaya


Çoğunlukla yaygın, vücudun bir tarafını yani sağ veya sol tarafını ya da göbekten yukarısı veya aşağısını tutan, genelde boyun ve bel bölgelerinde hissedilenuzun süreli ağrı vardır. Baş ağrısı eşlik edebilir. Hastada gezen ağrılar olabilir. Hasta tüm vücutta, el ve ayaklarda şişlik hisseder ancak bu durum doktor tarafından tespit edilemez.
Çoğu kişi kendini günlük yaşayışını etkileyecek kadar özellikle de sabahlarıyorgun hisseder. Konsantrasyon bozukluğu, ani hafıza kaybı veya hatırlıyamamave çaresizlik duygusu eşlik edebilir. Bu tip hastalarda böyle durumlarla ilgili tüm testler normaldir.
Kişi uyku problemini fark etmese de yanında yatan kişi ‘’bütün gece yatakta dönüp duruyor ‘’der. Kişi hemen uykuya dalabilir. Ancak uyku kalitesi iyi olmadığı için dinlenemez ve sabah yorgun kalkar. Bu durum devam edince kişi kendini daima yorgun hisseder.
Ağız ve göz kuruluğuyakınmasına karşılık teşhis etmeye yarayacak bilgi ve bulgu elde edilemez.
Hastaların % 60’ında karın ağrısı, kabızlık gibi bağırsak şikâyetleri vardır. Sık idrara çıkma, mesane bölgesinde ağrı da görülebilir.
Kadın hastalarda adet öncesi gerginlik, şişkinlik, huzursuzluk şikayetleri vardır.


Hastalar genelde mutsuz görünse de açıkça depresif değildirler.
Hastaların bir kısmında sürekli olarak bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı olarak tarif edilebilecek‘’Huzursuz Bacak Sendromu’’eşlik edebilir.
Başka bir hastalık yoksa tüm laboratuar tetkikleri (kan, idrar) normaldir. Görüntülemede (röntgen, MR) hiçbir anormallik tespit edilemez.
Yapılan araştırmalarda tutulan bölgelerde kanlanmanın azaldığı tespit edilmiştir. Can sıkıcıolayların da Fibromiyalji’yi tetiklediği bilinmektedir.
Tedavide Neler Yapılır?
Tedavide; hastaya hastalığı ile ilgilibilgi vermek çok önemlidir, çünkü yapılan tetkiklerin normal çıkması sanki hastalık yokmuş intibaı yaratabilir. Bu yüzden hasta ve hasta yakını çok iyi bilgilendirilmeli, pozitif yönlendirme yapılır. Boyun ve beldeki şikâyetlere yönelik egzersiz yani jimnastik hareketleriprogramı tavsiye edilir. Gerekirse Fizik Tedavi uygulanır, ağrı kesicilere başlanır.
Hastalara genelde hastalığın duygusal kökenli veya anksiyeteye (huzursuzluk ve gerginliğe) bağlı olduğu söylenip antidepresan gibi rahatlatıcı ilaçlarverilir.


Başka Tedavi Metotları Var Mıdır?
Aslında vücutta bir fonksiyon bozukluğu vardır ve bu henüz herhangi bir organda ciddi hasar başlatmamıştır. Sadece çeşitli sebeplerle vücudun değişik yerlerindeki bilhassasinir sisteminde gerektiği gibi çalışmama durumu mevcuttur. Vücuttaki lenfatik akımda aksaklık vardır. Atık maddeler dediğimizvücudun işleyici sırasında ortaya çıkanbazı maddeler gerektiği kadar temizlenemediğinden, yeterli kanlanma sağlanamadığından vücut kendini zorlamaktadır. Tüm bunlar da laboratuar düzeyine yansımadığından hastaya klasik tıpla tam bir çözüm bulunamaz.
Ancak Tamamlayıcı Tıp kapsamındaki Nöralterapi ile organizmadaki bu fonksiyon bozukluğu vücudun kendi kendini tamir mekanizmaları harekete geçirilerek tedavi edilebilir. Lenfatik akım düzenlenir, kanlanmanın gerektiği kadar olması sağlanır, böylecesinir sistemindeki aksaklık giderilmiş ve bu suretle kişi şikâyetlerinden kurtulur, sonuçta kendini yeniden doğmuş gibi hisseder.

Exit mobile version