Jinekomasti nedir? Erkeklerde nasıl problemlerle ortaya çıkar?
Tıp dilinde “jinekomasti”, erkek memesinin normalden fazla, hatta aşırı derecede büyüyerek kadınsı bir vücut görünümüne neden olmasıdır. Jinekomasti, (Gynecomastia), latince Gynec: Kadın, Mastia: Meme kelimelerinden köken almaktadır. Gelişme çağındaki erkeklerde hormonal değişimler sonucu meme dokusunda bir miktar büyüme olabilir. Tek ya da çift taraflı olabilir. Bu şekilde olan jinekomasti 13-15 yaşlarındaki erkek çocuklarında görülür ve %90 vakada bir kaç yıl içinde geriler. Genellikle büyümüş meme dokusu gelişme çağı sonunda 1-3 yıl içinde gerileyerek normal boyutlara döner. Fakat bazen meme dokusu gerilemez. Bazen sebebi belli olmayan kilo alıp vermeye bağlı değişebilir.
Yaz aylarının gelmesiyle ile bu sıkıntı daha da gün yüzüne çıkar. Jinekomasti tablosu erkeklerin kendine yakıştıramadığı, kabul edemediği özgüvenlerini sarsan bir sorundur. Genellikle gizlemeye çalıştıkları, rahat spor yapamadıkları, hatta havuza ve denize giremedikleri, güneşlenemedikleri bir görünüm problemidir. Bu hastalar dar tişört giyemezler, denize gidemezler, başkalarının yanında üstlerini değişemezler. Yazın sıcakta bile ceket giyerek kamufle etmeye çalışırlar.
Jinekomasti nasıl anlaşılır?
Kliniğimize bu şikayetle gelen kişilerde ilk önce muayene ediyorum. Bazı hastalarımda gördüğüm gerçekten jinekomasti olmasa da hafif meme büyüklüğü olsa da bu olaya ciddi olarak kafaya takıp ciddi problemler yaşamaktadır. İlk önce son zamanlarda kilo alıp verme hikayesini sorguluyorum, Meme dokusunun normalden fazla gelişmesinin bazı başka sebepleri de vardır. Örneğin, hormon salgılayan tümörler meme dokusunda gelişmeye yol açabilir. Orta yaşlı, aniden meme dokusunda büyüme olan bir hastada hormon düzeylerine ve tümör marker’larına (tümör varlığını gösteren maddeler) bakılmalı, vücutta hormon salgılayan bir tümör olasılığına karşı inceleme yapılmalıdır. Bunun dışında hepatit, siroz, akciğer kanseri, akciğer hastalıkları, bazı organların kanserleri, tiroid bezi hastalıkları, testis hastalıkları, eroin veya benzeri uyuşturucu kullanımı, kilo almak veya kas yapmak için steroid kullanımı, bazı ilaçların kullanımı da jinekomastiye yol açar. Bazen de jinekomastiye yol açan sebep bulunamaz. Genç erkeklerde meme dokusu daha çok fibröz dokudan ve meme bezi dokusundan oluşurken yetişkinde daha çok yağ dokudan oluşur. Bu yüzden ileri yaşlarda kilo alma ile birlikte meme dokusunda da büyüme olabilir.
Jinekomastin tedavisinden bahsedebilir misiniz?
Jinekomasti hastalarında kanıtlanmış bir ilaç tedavisi yoktur. Tedavi cerrahidir.Ameliyat olmaya uygun hastalara ilk önce meme ultrasonu çektiriyorum “Bu teşhis yöntemi, plastik cerrahlara meme dokusundaki büyümenin yağ dokusundan mı yoksa glandüler dokudan mı oluştuğunu gösterir Çekilen meme USG sonucu meme büyüklüğünün sebebi yağ dokusu ise Hastalarımın sorunlarını önce egzersiz ya da kilo kaybı ile düzeltmeye çalışıyorum obez ya da aşırı kilolu erkekler için ameliyat önermediğini ifade ediyor. Bu hastaların ciddi anlamda kilo verdiklerinde bazen ameliyata gerek kalmadığını görüyorum. Gerçek jinekomasti hastalarım kilo verdikçe memlerindeki görüntünün daha çok dikkat çektiklerini öne sürerek kilo vermek istemezler.
Hastanın kliniğine göre lokal veya genel anestezi tercih edilebilir. Memede yağ dokusu fazla ise ameliyat liposuction ile kombine edilip, önce liposuction yapılır. Hastaların büyük bölümünde tek başına liposuction ile sonuç alınabilir. Eğer liposuction yetersiz kalırsa ters yarım daire şeklinde kesi ile meme ucu çevresinden girilerek, fazla meme dokusu çıkarılır. Ağır jinekomastili hastalarda ise deri dokusunun da çıkarılması gerekebilir. Tüm bu işlemler ortalama 1 saat kadar zaman alır.
Jinekomasti ameliyat sonrası hastalar nelere dikkat etmelidirler?
Plastik cerrahi ameliyatları arasında jinekomasti ameliyatları hastaları en çok mutlu eden ameliyatlardan biridir. Hastaların ameliyattan sonra çok ciddi ağrıları olamaz. Ameliyattan sonra dört hafta kadar sıkı bir bandaj kullanılması ya da korse giyilmesi gerekir Meme başlarının alt kenarları boyunca kalan dikiş izi çok incedir ve birkaç hafta içinde görülemeyecek kadar silikleşir. Genellikle lipoksuction ile yapılan ameliyatlarda meme altında 1 cm lık iz kalır ve zamanla azalır, meme etrafında hiç iz olmaz. Ameliyattan hemen bir iki gün sonra kişi işine dönebilir, bir gün sonra duş alabilir. Dikişler, kendiliğinden eriyen ipliklerle atıldığı için dikiş almaya gerek yoktur. İki haftanın sonunda hasta istediği tüm aktivitelere (spor, egsersiz) katılabilir. İki hafta da bir hastalarımı kontrol ediyorum. Genelde 1 hafta antiboyotık ve ağrı kesici kullanmaları yeterli oluyor.