Ergenlik Döneminde Ortaya Çıkabilecek Depresyonun Engellenmesi İçin Neler Yapılabilir?

Ergenlik döneminde ruhsal sıkıntılar ile karşılaşılmakta ve ergen depresyonu günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır. Ergenlikte ortaya çıkabilecek depresyonun önlenmesinde ailenin ve okulun katkısı oldukça önemlidir.

Ailenin bu noktada önemi büyüktür. Özellikle bakım ve korumanın aşırı düzeyde olması ve buna bağlı olarak izlenen baskıcı tutum, çocukların ergenliğe geçiş sürecinde çeşitli ruhsal sorunlar yaşamalarında etkilidir. Ayrıca, bakım ve korumanın ihmal edilmesi de benzer sonuçlar doğurabilmektedir. Ebeveynlerin çocuğa sağladığı destek, birlik beraberlik, hoşgörü gibi unsurlar ergenlerin depresyondan korunmasında oldukça etkilidir.

 Ergenlerin psikolojik sağlıklarının korunması ve devamlılığının sağlanması sadece ergene bakmakla yükümlü olanların uhdesinde olan bir görev değildir. Ergenin çevresinin etkisi de oldukça fazladır. Bu çerçevede okul ve okulun imkânları ile arkadaş çevresi, okulun ergene sunduğu sosyal programlar, yaşam alanlarının varlığı, komşuların desteği, vs. de oldukça etkilidir. Ayrıca ergenin üzerindeki sosyal kontrolün derecesi de ruh sağlığının devam ettirilmesinde önemlidir (Alşen, 2012).

Uzm. Kl. Psk. Tuğba Sarısakal

Çevresel tedbirlerin yanında gencin bireysel olarak sahip olduğu özelliklerin de depresyonun gelişiminde etkili olduğu görülmektedir. Bireyin problemlerle baş edebilme becerisi, özsaygısının yüksek olması ve problem çözme yeteneği depresyonun asgari seviyelerde seyretmesinde etkilidir. Dolayısıyla, ergenin özgüven artışının sağlanması, özsaygısının yükseltilmesi, baş etme becerilerinin kazandırılması ve sağlıklı benlik algısı oluşturmaya yönelik çalışmalar bu süreçte olumlu katkılar sağlamaktadır.

ERGENLİK DÖNEMİNİ SAĞLIKLI GEÇİREBİLMEK İÇİN EBEVEYNLERE TAVSİYELER

Exit mobile version