Epilepside cerrahi tedavi

Epilepsi hastalarında nöbetlerin yaklaşık % 25-30’nun ilaçlarla kontrol edilememektedir. Tıbbi tedaviye dirençli bu hasta grubunun bir kısmında cerrahi tedavi uygulanabilir. Cerrahi tedavi ile nöbetler ya tamamen ortadan kalkmakta ya da nöbetlerin sıklık ve şiddetinde önemli derecede azalma sağlanmaktadır.

Prof. Dr.Fehim Arman

Dirençli epilepsi hastanın yaşamını kısıtlar, bu nedenle hasta iş bulamıyor, mesleğini yürütemiyor, her an nöbet geçirme korkusu yaşıyorsa veya ilaçların yan etkileri yaşıyorsa , veya araba kullanamıyorsa sosyal yaşamı sınırlanıyor demektir. Bu durumlardaki hastalara cerrahi tedavi yapılabilir. Cerrahi tedaviye karar vermeden önce hastanın nöbetlerinin tıbbi tedaviye dirençli olduğunun gösterilmesi gerekir. Bu nedenle hastaların en az 2-3 uygun antiepileptik ilaçın tek tek başına(monoterapi) ve beraber (politerapi) yeterli dozda ve sürede kullanılması sağlanmalıdır.

Cerrahi tedavi için nöroloji uzmanına başvuran hastalar mutlaka ameliyat olacak demek değildir. Hastalar cerrahi öncesi ayrıntılı incelemelerden geçerek ve nöbetin video-EEG kaydı yapılarak, nöbetin kaynaklandığı odağın kesin olarak saptanması gerekir. Epilepsi odağı kesin saptanamayan hastalara cerrahi uygulanmaz. Ayrıca ameliyattan sonra hareket kabiliyeti, bellek, konuşma, görme gibi önemli bilişsel fonksiyonlar bozulmayacaksa cerrahi uygulanır.

Nöbetlerinin nedeninin beyinde tümör, damarsal anormallik gibi yapısal bozukluğa bağlı olduğu hastalarda, cerrahi tedaviye daha erken karar verilebilir. Epilepsi cerrahisi ile nöbetlerin tamamen ortadan kaldırılması için epileptik odak cerrahi olarak çıkarılır (rezektiv cerrahi).

Exit mobile version