En sık görülen 9 cinsel yolla bulaşan hastalık

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için cinsel temas sırasında kondom kullanımı, düzenli cinsel sağlık kontrolleri, aşılar ve güvenilir partner seçimi gibi önlemler almanın önemini vurgulayan VM Medical Park Ankara Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hıkmat Jabrayılov, “Eğer cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon belirtileri varsa veya risk altındaysanız, bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçerek gerekli testleri yaptırmanız önemlidir” dedi.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların (CYBH), bir kişiden diğerine cinsel temas yoluyla bulaşabilen enfeksiyonlar olduğunun belirten VM Medical Park Ankara Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hıkmat Jabrayılov, bu tür hastalıkların farklı mikroorganizmalar veya virüsler nedeniyle ortaya çıktıklarını söyledi. 

BU HASTALIKLARA DİKKAT EDİLMELİ

Op. Dr. Hıkmat Jabrayılov, en yaygın görülen cinsel yolla bulaşan 9 enfeksiyon hastalığını şu şekilde sıraladı:

KORUNMASIZ CİNSEL İLİŞKİ İLE BULAŞIR

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşma yollarını Op. Dr. Hıkmat Jabrayılov, “Cinsel hastalıklar arasında en yaygın bulaşma yolu, korunmasız cinsel ilişkidir. Bu, cinsel temas sırasında koruyucu önlem alınmadığında enfeksiyonların bulaşma riskini artırır. Bunun dışında, ilişkide cinsel oyuncakların kullanılması da bulaşmaya yol açabilir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan hastalıklar enfekte bir anne tarafından doğum sırasında da bebeğe bulaşabilir” diye konuştu. 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların (CYBH) tedavisinin, enfeksiyonun türüne ve şiddetine bağlı değişebileceğini söyleyen Op. Dr. Hıkmat Jabrayılov, en sık uygulanan tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri paylaştı: 

DÜZENLİ DOKTOR TAKİBİ YAPILMALI

Tedavi şeklinin enfeksiyonun türüne, tedaviye ne kadar erken başlandığına ve kişinin enfeksiyonun şiddetine tepkisine bağlı değişebildiğine dikkat çeken Op. Dr. Hıkmat Jabrayılov, “CYBH şüphesi var olan kişinin bir doktora başvurması önemlidir. Tedavi sırasında cinsel temasın kaçınılması, enfeksiyonun partnerlere yayılmasını önlemek için önemlidir. Ayrıca, tedavi sonrası düzenli takip ve kontrol randevuları, tedavinin etkinliğini izlemek için önemlidir. CYBH’lerin erken teşhisi ve tedavisi, komplikasyonları önlemeye ve hastalığın yayılmasını engellemeye yardımcı olabilir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Exit mobile version