Yaz aylarında özellikle havuza girmeye bağlı olarak göz enfeksiyonlarında artış görülüyor. Havuzun birkaç anlamda riskli olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu “Havuzlar enfeksiyonlar açısından riskli. Virüslerin, bakterilerin, özellikle de paraziter hastalıkların havuzdan geçme riski yüksek. Havuz ne kadar klorlansa, dezenfekte edilse de pek çok enfeksiyondan, özellikle de parazitlerden klor bile koruyamıyor. Parazitler kornea ülserleri gibi pek çok kornea enfeksiyonlarına, hatta kornea kayıplarına, görme kayıplarına bile yol açabiliyor. Yani en kötü deniz, en iyi havuzdan sağlıklıdır. En kirli olduğunu düşündüğünüz deniz bile en temiz havuzdan daha az mikrop bulaştırır” açıklamasında bulundu.
Lenslerle havuza girmenin de çok tehlikeli olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu “Havuzda kontak lens kullananlarda havuzda enfeksiyon riski, özellikle de paraziter enfeksiyon riskleri çok daha yüksek. Lensle havuza ya da denize girmek önemli riskler barındırıyor. Çünkü lens, gözü hassaslaştırarak enfeksiyona, parazitlere açık hale getiriyor. Deniz ya da havuzdan gözünüzü kaybetmenize varacak paraziter bir hastalık ya da kornea enfeksiyonu kapma riskinizi artırıyor. Bu nedenle denize ya da havuza girerken kesinlikle lensin çıkarılması ya da gözünüzü kaplayan özel deniz gözlükleri kullanılması gerekiyor. Duşa girerken bile lens çıkarılmalı, çünkü paraziter hastalıkların musluk suyu yoluyla bulaşma riski bulunuyor” dedi.
Klor alerjiye neden olabilir
Havuza girenlerde ayrıca alerjilerin çok yaygın olarak görüldüğünü söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu “Klor gözde alerjilere yol açıyor. Göz kızarıklığı, batma, yanma, irritasyon gibi alerjik reaksiyonları çok görüyoruz. Havuzun dezenfektasyonu için kullanılan kimyasallar ve klor sadece gözde değil, kulak-burun-boğaz ve ciltte de ciddi sorunlara yol açabiliyor. Duş almadan ya da güneş yağını sürüp hemen havuza atlayan insanlar da havuzu kirleterek mikrop bulaşmasına yol açıyor. Havuz öncesi ve sonrası mutlaka duş alınmalı. Çocuk havuzları ise daha riskli. Daha küçük bir havuzda daha fazla kimyasal oluyor. Ayrıca çocuklar idrarlarını tutamayabiliyorlar. Her türlü mikrop bulaşabiliyor” şeklinde konuştu.
Nasıl önlem alınır?
- Mümkünse deniz varsa havuza girmeyip denizi tercih etmek lazım.
- Gözleri korumak için su geçirmeyen deniz gözlükleri takılmalı
- Havuza girmeden ve havuzdan çıkar çıkmaz mutlaka duş alınmalı.
- Gözde bir sıkıntı (kızarıklık, batma, çapaklanma) olduğunda vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurun. Kızarıklık 2 gün içinde geçmezse mutlaka doktora başvurun.