Emziren annelerde beslenme
Emziren bir anne nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli?
Sağlıklı bir lohusanın günde ortalama 700-800 ml süt salgıladığı esas alındığında emzirme döneminde günlük enerji gereksinimine 750 kilo kalori ek yapılmalıdır. Bu miktarın 500 kcal’si annenin yediklerinden, 250 kcal’ si ise gebelikte kazanılan depolardan karşılanır. Gebelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de diyetin protein kalitesi önem kazanır. Hayvansal proteinlere de ağırlık verilmelidir. Örneğin bu dönemde günlük diyetine ek olarak bir adet yumurta veya 1-2 su bardağı süt eklenmelidir. Balık ve deniz ürünleri tüketilerek sütün doymamış yağ oranı arttırılır. Lohusaların da gebe kadınlarda olduğu gibi iyotlu tuz kullanmaları çocuk sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Hem bebekte, hem de annede kemik güçlenmesi için öğünler kalsiyum ile zenginleştirilmelidir. Bunun için annenin günlük diyetine 1 su bardağı süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar peynir (30gr) eklenmesi önerilmektedir. Vitamin takviyesine annenin beslenme durumuna göre hekim tarafından karar verilmelidir. ünlük sıvı alımı yaklaşık olarak 3 litre civarında olmalıdır. Süt miktarının değişmemesi için annenin sıvı alımını arttırmak gerekir. Bu miktar pratik ölçüler ile 12 su bardağı su, süt, ayran, hoşaf, komposto, limonata, şerbet veya meyvesuları şeklinde önerilmelidir. Alkol, çay, kahve gibi içecekler süt verimini azalttığından tüketmekten kaçınılmalıdır.
Emziren bir anne diyet yapabilir mi?
Bu süre içinde zayıflama diyeti yapılmamalıdır. Ancak çok aşırı miktarda tatlı, hamur işi ve karbohidrat tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu dönem gebelik kadar yorucu ve anne için besin gereksiniminin arttığı bir süreçtir. Bu nedenle diyet yapmaktan kaçınılmalıdır.
Kilo vermek, sağlıklı ve normal bir kiloda olmak ilk dönemde hayal mi?
Anne lohusalıktan hemen sonra eski vücut ağırlığına dönmek için acele etmemelidir. Çünkü bu süre 6 ay sürebilir. Bebeğinizi emziriyorsanız eski formunuza daha kolay dönersiniz. Gebelik sırasında ne kadar kilo alındığının da önemi vardır. Anne aşırı kilo aldıysa, her ay 2 kilo kaybedebilir. Ayda 2 kilodan daha fazla kilo kaybı doğru değildir.
Bir anne doğumdan kaç ay sonra zayıflamaya başlar, bu neye bağlıdır?
Bebek doğar doğmaz anne ortalama 5-6 kilo birden kaybeder. Bunun içinde bebeğin, bebeğin eşi plasentanın ve bebeğin suyunun ağırlıkları vardır. Annenin vücudundaki su yükünü kaybetmesi ise büyük ölçüde ilk 6 haftada (42 gün içerisinde) meydana gelir. Daha sonra bu durum ilk 6 ay içinde devam eder ve ortalama anne adayı aldığı kiloların hemen tümünü 6 ay bitiminde verir.
Hamilelik dönemindeki beslenme sistemi, doğumdan sonrasını ne kadar etkiler?
Gebelik süresinde ideali alınman kilonun 12 kg olmasıdır. Daha geniş bir açıklamayla 10 kilodan az, 14 kilodan da çok olmamalıdır. Gebelik boyunca ideal kilo almış annelerin lohusalık süresince kilo vermeleri kolay olur. Kilo ne kadar az alınırsa o kadar kısa sürede verilir. Gebelikte 14 kilodan fazla alındıysa, gebede şeker hastalığı veya tiroit problemleri geliştiyse, ne yazık ki lohusalık döneminde kilo vermesi daha zor olmaktadır.
Anne doğumda önceki kilosuna ne zaman döner?
Anne doğumdan önceki kilosuna doğum sonrası 6 ayda döner. Tabii bu durum gebeliğinde ideal sınırlarda kilo almış, lohusalık döneminde dikkatli ve dengeli beslenmiş anneler için geçerlidir. Hamilelikte aşırı kilo almış ve lohusalıkta da dikkat etmemiş annelerde bu kiloları vermek o kadar da kolay değildir.
Doğumdan ne kadar sonra spor yapmaya başlayabilir, hangi sporları yapabilir?
Normal doğum dikişsiz (epizyotomi olmaksızın) olmuşsa kişi hemen doğumdan sonra yürüyüş yapabilir. Basit gevşeme egzersizlerine ve karın kaslarını güçlendirici egzersizlere 1 hafta sonra başlayabilir. Dikişli doğum varsa yaklaşık olarak 2-3 hafta sonra basit egzersizlere başlanabilir. Sezaryen ile doğumda ise 40 gün sonra basit egzersizlere başlanır.