Bebek ve Çocuk

Emzik Kullanımı

Bebekler dünyaya emme refleksiyle birlikte gelir. 3. Aydan itibaren her şeyi ağzına götürür, tadına bakar, tanımaya çalışır. Buna ‘oral dönem’ denir. Bu dönemde görülen emme refleksi bebeğin hem beslenme hem de güven gereksinimlerini gideren bir işlev görür. Bu noktada emzik, bebeğin hem fiziksel olarak emme gereksinimini gidermek hem de duygusal olarak bebeği güvende hissettirmek, rahatlatmak ve anne memesinin beslenme dışında kullanımını azaltmak amacıyla kullanılabilir.

Bebek, emme becerisini tam olarak kazanana kadar emzik için beklenmelidir. Bunun için önerilen süre yaklaşık ilk bir aydır. Bu sürede bebek, anne göğsünü emmeye alışır ve belli bir emzirme düzeni oluşur.

Emzik, biberon, diş kaşıyıcıları ve çocuğun kullandığı her türlü eşyalarda BPA (bisphenol A) ve Pthalates gibi maddeler olmamasına dikkat edilmeli.

*Yenidoğan bebeğinizin burnunu tıkamaması için emziğin arkasındaki plastik ağızlık bölümünün küçük olması gerekir. Ama bebeklik dönemini aşmış çocuğunuz için emzik alacaksanız, arkasındaki ağızlık bölümünün, olduğu gibi ağzına sokamayacağı, kadar büyük olmasına dikkat edilir.

*Emziğin ağızlığında havalandırma delikleri bulunması, bebeğin burnunun tıkalı olması ya da daha büyük bir çocuğun bütünüyle ağzına alması durumunda son derece önemlidir

* Bütün emzikler onaylanmış güvenlik standartlarına uygun olmalıdır. Etiketinde standartları açıkça belirtilmeyen emzikleri almayın..

HANGİ EMZİK  ?

Emzikler, yapıldıkları maddeler ve şekilleri itibarıyla dört ana gruba ayrılır. Bunlar, kauçuk, silikon, damaklı ve damaksız emziklerdir.

Kauçuk doğal bir maddedir, elastik ve dayanıklıdır. Özellikle diş çıkartan bebeklerde kauçuk emzik kullanmak uygun olur. Ancak kauçuk emzikler, suyu içlerine emdikleri için çabuk bozulur.

 Silikon da silisyumdan üretilir. Silikon emzikler kolay bozulmaz ancak diş darbelerine karşı dayanıklı değillerdir. Bu yüzden silikon emzikler henüz diş çıkarmamış bebekler için daha uygundur. 

Uzm. Dr. Handan USLU (Yaşar)

Damaksız emzikler anne memesini andırdığı için bebekler tarafından tercih edilir. Ancak bu tür emzikler özellikle bir yaşından sonra damağa baskı yaparak damak yapısını ve üst ön dişlerin dizilimini bozabilirler. Bu tür emziklerin bir yaşından sonra kullanılması önerilmez. 

Damaklı emzik ise daha elips ve yukarı doğru kıvrıktır. Bu anatomik şeklinden dolayı 2–3 yaş arasında bile rahatlıkla kullanılabilir. Damağa tamamen adapte olduğundan, herhangi bir bozukluğa neden olmaz. 

*Emziği bebeğe vermeden önce şekere veya bala batırmak  yanlış bir davranıştır.Bebeğin diş minelerini zedeler ve diş çürüklerine neden olabilir. Ayrıca buna alışan bebek, ağzında sürekli tatlı bir tat almak isteyebilir. Bebeklerin kalıcı olmayan süt dişlerinin de bakımı çok önemlidir çünkü hemen altlarında bulunan kalıcı dişler de zarar görebilir. 

EMZİK TEMİZLİĞİ

Bebeğinizin bağışıklık sistemi altıncı aya kadar henüz olgunlaşmadığından, bu süre içinde emziklerin her gün dezenfekte edilmesi önerilir. Altıncı aydan itibaren kaynatma işlemi günaşırı olacak şekilde tekrarlanabilir. 

Emziğin temizliği, üretildiği malzemeye göre değişir. Kauçuk olanlar özel bir dezenfektan madde yardımı ile soğuk sterilize edilirler. Silikon olanlar ise sıcak yöntemle de steril hale getirilebilirler.

Anne, emziği temizlemek için asla kendi ağzına sokmamalıdır. Bu durum ağızdaki mikropların emzik aracılığıyla çocuğa bulaşmasına yol açar.

Emzik Hangi Sıklıkla Değiştirilmelidir?

Emziklerin değiştirilme süresi, bebeğinizin emzik kullanım sıklığına bağlı olsa da, deforme olmadığı sürece ortalama iki üç aydır.

Emzik kullanımı ne zaman ve neden sonlandırılmalı? 

Uygun zamanda uygun süreyle emzik kullanılmasının sakıncası yoktur ancak Emzik, alışkanlık yapan bir nesnedir. Kullanım zamanı ve süresi sınırlandırılmadığı takdirde bebekler tüm gün ağızlarında emzikle dolaşabilirler 

  Bebeklik döneminde sıklıkla kullanılan emziği bıraktırmak için 1 yaş uygun bir zamandır. En geç 2 yaşın sonunda bırakılması gerekir. 2 yaşından sonra devam eden emme alışkanlığı, dişlerin yer değiştirmesine ve üst dişlerin öne, alt dişlerin arkaya çekilerek aralarında açıklıklar meydana gelmesine neden olabilir. Bu dönemde bıraktırılabilirse bu açıklıkların oluşması önlenir. Ancak 3,5 yaşından sonra meydana gelen açıklıklar kalıcı hale gelebilir. 3–4 yaşlarına kadar emzik emen çocuklarda v tipi üst çene (üst çene darlığı) ve dolayısı ile yüz yapısında bozulma meydana gelebilir

Gün boyu ve uzun süreli emzik emmek özellikle 1 yaşın üzerindeki çocuklarda konuşmanın ve psikolojik olgunlaşmanın gecikmesine, kulak ve burun hastalıklarının daha sık görülmesine neden olabilir. 

Bebeğimize Emziği Nasıl Bıraktıralım ? 

– Emziğin bırakılacağı uygun zamanı belirleyin, sıkıntısız bir dönem olmalı. 
– Evde bulunan tüm emzikleri atın. 
– Bebek emziğini istediğinde artık emziğin olmadığını söyleyin ve uykuya geçene kadar yanında oturun, ağladığında elini tutup güvende olduğunu hissettirin.
– “Sen artık büyüdün” tarzında ifadeler kullanmayın. Emzikten yoksun kalmak ve büyümek arasında ilişki kuran çocuk büyümenin iyi olmadığını düşünebilir. Bu durum bazı çocuklarda ‘büyümemek için yemek yememe’ davranışına neden olabilir. 
– Genellikle ‘bıraktırma’ işi 1 hafta içinde hallolur. Kararsız ve tutarsız davranışlar süreci uzatacaktır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir