Göğüs Hastalıkları

Elektronik Sigaraya Dikkat!

Özel Antalya Yaşam Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Eroğulları, elektronik sigaranın zararlı olduğunu söyleyerek, “Sıfır nikotin dedikleri kartuşlarda bile nikotine rastlanmış” dedi.

Sigarayı bırakmak isteyenlerin başvurduğu yöntemler arasında yer alan elektronik sigara, gerçeği kadar zararlı. Uzmanlara göre bunun nedeni nikotin. Özel Yaşam Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Eroğulları, elektronik sigara fikrinin 1960’lı yıllarda ortaya atıldığını dile getirerek, bunun piyasaya sürülmesinin ise 2005 yıllarını kapsadığını belirtti. Bu konuda iki görüşün olduğunu ifade eden Eroğulları, birinin sigara şirketlerinin zor durumda olduğunu ve yaptırımlarla karşılaştığını kaydetti. Eroğulları, “Bu yaptırımları aşabilmek için gezegendeki tütün bağımlılarını sürdürebilmek için böyle bir yola başvurulduğu söyleniyor. İkinci görüş ise iyi niyetli, gerçekten sigarayı bıraktırma amaçlıdır. Her yerde sigara yasaklanıyor. Çünkü kişilerin bağımlı oldukları şey nikotindir. Dışarıdan versek acaba bu insanlar nikotin bağımlılığından kurtulur mu? Diğer bir görüş de budur. Bana kalırsa sanki ikisi de iç içe girmiş gibi gözüküyor” dedi.

‘Kaçak Satışlar Yapılıyor’

Akciğer hastalığı ile ilgili bağlı olan derneklerin elektronik sigara ile ilgili görüşlerinin olumsuz olduğunu söyleyen Dr. Eroğulları, insanların kontrolsüz nikotin aldığını vurguladı. Nikotinin ciddi derecede bağımlılık yapıcı bir madde olduğunun altını çizen Eroğulları, “Nikotinin kalp krizi ve felç geçirtici bir özelliği vardır. O yüzden İnsanların kontrolsüz nikotin alması doğru değil” diye konuştu. Sağlık Bakanlığı’nın elektronik sigarayı tıbbi cihaz olarak tanımladığını belirten Dr. Eroğulları,fakat internet ortamın kaçak satışların yapılabildiğini vurguladı. Elektronik sigaranın reçeteye tabi tutulduğu taktirde lazersiz tedavi amaçlı da kullanılabileceğini kaydetti.

‘Kanserojene Rastlanmış’

Elektronik sigarada kanserojen içeren katkı maddelerinin olduğunu ifade eden Eroğulları, yine içerisinde belli gramlarda nikotin olduğunu söyledi. Dr. Eroğulları, “0 nikotin dedikleri kartuşlarda bile nikotine rastlanmış. Normal sigaralara göre düşük de olsa kanserojene rastlanmış. Tiryakiler açısından baktığımız zaman daha büyük kanserojen dozlarından daha küçük kanserojen dozlarına maruz kalmış gibi gözüküyor, ama bu sefer farklı zararlı maddelere maruz kalıyorlar. Elektronik sigaranın yaptığı çok belli. Örneğin havayı siz dışarıdan çekiyorsunuz, havayı algılayıcı sensör gibi bir alan var ve onun etkisiyle kartuşun içerisindeki sıvıyı pil gücüyle ısıtarak buhar haline getiriyor. O buhar haline gelen karışımı soluyorsunuz” diye konuştu.

’50 Milyar Dolar Hedefleniyor’
Eroğulları, sigara kadar nargileye de çok karşı çıktıklarını dile getirerek, tiryakilerin elektronik sigaradan veya nargileden nikotin almasının aralarında hiçbir farkın olmadığını söyledi. Elektronik sigarayı bir sigara bırakma tedavisi olarak görmediklerini ifade eden Dr, Eroğulları, insanoğlunun motive edildiğinde sigarayı bırakabildiğine dikkat çekti. 2005 yılında 6 milyar dolar civarında elektronik sigaranın yıllık değeri olduğundan bahseden Eroğulları, 2025 yılında bunun 50 milyar dolar hedeflendiğini belirtti. Dr. Eroğulları,“Biz burada bilimsel kanıtlanmış metotlarla hastalara sigarayı bıraktırıyoruz. Nikotinin sakızı, spreyi, yapıştırma bantlarını hala kullanırız. Nikotin bandını kalp hastalığı olan kişilere kullandırtmıyoruz” dedi. Eroğulları,kişilerin niyetinin gerçekten sigarayı bırakmak ise, mutlaka deneyimli merkezlerle diyaloğa geçmeleri gerektiğini kaydetti.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir