Ortopedi

Eklem Ağrılarına Neden Olan Faktörleri Ortadan Kaldırın

Spora ve oyuna uygun olmayan koşullar yaralanma riskini artırır!

Kemik yoğunluğu yaş ilerledikçe azalır. İlerleyen yaşlarda; kaza ile düşmek de, kemik yoğunluğunun ve dayanıklılığının azalmasına bağlı olarak hemen kırılmasına neden olur. Spor esnasında düşme riskinin göz önünde bulundurulması ve zemini uygun ortamların seçilmesi son derece önemlidir. Kullanıma uygun ve kişinin kendisini zorlamayacak spor aletlerini tercih etmek, kask ve kalça koruyucu gibi aksesuarları kullanmak; meydana gelebilecek sakatlanmaları en aza indirir. Olası bir düşme ihtimaline karşın; kişi, baş ve göğsün korunmasını sağlayacak şekilde düşülmesi konusunda bilgilendirilmelidir. Ayrıca; yaralanmaların yaklaşık %25’ini oyun sakatlanmaları oluşturur. Bunun da göz önünde bulundurulması ve oyun alanlarının bu doğrultuda şekillendirilmesi gerekir.

Ev işleri sakatlanmalara neden olabilir!

Bağ yaralanmaları; yalnızca spor esnasında değil, ev işleri ile uğraşan kadın bireylerde de görülebilir. Boynun, omuzun, dirseğin ve ellerin uzun süre yanlış ve zorlayıcı pozisyonda kullanılması bağ yaralanmalarına yol açabilir. Bu nedenle ev işlerinin yapılması esnasında; 1 saatte bir 15 dakika dinlenilmesi gerekir. Eğer; bu süreçte iş bittikten sonra elde şişmeler meydana gelmişse soğuk uygulaması yapılmalı ve uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Bu belirtiler karpal tünel sendromuna işaret ediyor olabilir!

Alışveriş esnasında ağır çantaların taşınması, uzun süren telefon görüşmeleri ve gazete okuma sırasında parmakların uyuşması gibi durumlar karpal tünel sendromunun belirtileridir. Bu hastalığın ilerleyen evrelerinde kuvvet azalmasına bağlı olarak; bardak düşürülebilir ve kıyafet düğmesinin iliklenmesi esnasında zorlanılabilir. Böyle durumlarda; öncelikli olarak hareketi önleyen atel isimli malzeme kullanılarak el dinlendirilir. Bu şekilde uyku esnasında el bileği kıvrılmasının önüne geçilmiş olunur. İstirahat, atel kullanımı ve fizik tedavi uygulamalarına rağmen bu durumda iyileşme görülmüyorsa cerrahi tedaviye karar verilir.

Peki, eklem sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Çalışma alanı ferah ve aydınlık olmalıdır.
  • İşe başlamadan önce gerilme ve esneme hareketleri yapılmalıdır.
  • Çalışma esnasında belli aralıklarla mola verilmelidir.
  • Oturulacak sandalyenin bir bel desteği olmalıdır.
  • Oturma pozisyonunda; dizler açık ve 90 dereceden bir tık daha az 70 ila 80 derece olmalıdır.
  • Dirsek 90 derece bükülmelidir ve avuç içi mouse’ı tam olarak kavramalıdır.
  • Bilgisayar ekranı göz seviyesinde olmalıdır.
Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir