Ortopedi

Düztabanlık kaderiniz olmasın!

Kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir sorun olan düztabanlık, normal iç ayak kavisinin düz olması durumudur. Normal ayak tabanı kavisli bir yapıya sahipken, düztabanlık ise ayak içi kavisinin olmaması ve yere olan temasın artması olarak tanımlanabilir.

Ayak yük taşımada önemli bir göreve sahiptir ve topuktan öne doğru ivme alarak yaylanma hareketini sağlar. Ayağın bu hareketi yapabilmesi için ayak içi kavisin mutlaka olması gerekir. Bu kavis yok ya da yetersiz ise düztabanlık var demektir.

Düztabanlık genelde ebeveynlerin çocuklarında bu durumu fark etmesi ile ortaya çıkar. Bir çocuğun düz taban olduğunu belirlemek için yaklaşık 4 yaşına kadar beklemek faydalı olacaktır. Çünkü 4 yaşına kadar ayak tabanında bir yağ yastığı oluşur. Bu yağ yastığının erimesi ve ayağın şeklinin oluşması, genel olarak 4 yaşından sonra meydana gelir.

Op. Dr. Ali OTUZBIR
Op. Dr. Ali OTUZBIR

Belirtileri nelerdir?

Düztabanlık doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Erken yorulma, ayaklarda sık ağrı, ayağın içe basması, zaman zaman bel ağrısı, spor kabiliyetinde azalma, dizlerin birbirine çarpması, belde kireçlenme bu sıkıntının belirtileri arasında yer alır.

Rahatsızlık tedavi edilmediği taktirde birçok sorunu beraberinde getirebilir. Örneğin bir süre sonra her zaman yürünen mesafeyi yürüyememe, ayakta eklemlerin deforme olması, diz ağrısı, topukta şekil bozukluğu gibi problemler meydana gelebilir. Hatta zamanla, önce ayakta sonra parmaklarda şekil değişikliği olabilir.

Diğer yandan, düztabanlık daha da ileri dönemlerinde ayakta, dizde, topukta batma hissine neden olabilir. Düztabanlıkta da her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis oldukça önemlidir. Fark edildiği an, ortopedi doktoruna danışılarak gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.

İleri evrede ameliyat gerekebilir.

Düztaban tedavisinde öncelikle ayakkabı değişikliği önerilir. Doğru ve destekli ayakkabılar giyilmesi ve ayağı sıkan ayakkabıların kullanılmaması gerekir. Doktor tarafından önerilen, ayağa özel olarak tasarlanan ortopedik tabanlıklar ağrıyı gidermeye yardımcı olurken, deformenin ilerlemesine de engel olur.

Tabanlık tedavisinin yeterli olmadığı ileri evrelerde, yani ayakta deforme oluşmaya başladıktan sonra ameliyat gerekebilir. Tedavi edilmeyen düztabanlığın bazı sakatlıklara yol açabileceği unutulmamalı. Bu nedenle hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülen bu problemin üzerinde durulmalı ve tedavi ertelenmemeli.

Sağlığınızı ihmal etmeyin,

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir