Düz tabanlık ve çocuklarda ayak rahatsızlıkları

Düz tabanlık ayak iç kısmındaki kavisin olmamasıdır . İki türlü düz tabanlık vardır; Sert ve yumuşak düz tabanlık. Yumuşak düz tabanlık çoğu kez ağrısızdır çok ciddi bir estetik kusur oluşturmaz ama malesef aileler bu konuda çok huzursuz ve endişelidir. Çocukların hemen hemen %70inden fazlası ayak tabanındaki yağ yastığından dolayı düz taban görünür. 3 yaşından itibaren iç taraftaki kavis yavaş yavaş oluşur ve ayak tabanı 7-8 yaşına kadar normale döner. Ayak başparmağını hafiftçe yukarıya kaldırarak düz tabanlığı yumuşak mı kemiksel patolajiye bağlı rijit(sert) düz tabanlık mı olduğunu anlamak mümkündür. Malesef ülkemizde flexibil fizyolojik düz tabanlıklarda ortopedik bot dediğimiz özel yapım ayakkabılar yaygın olarak verilmektedir. Ayakkabı insan ayağına dış etkenlerden koruyan bir görevi vardır. Hiç bir ayakkabı insan ayağına şekil veremez. Kendiliğinden düzelebilecek fizyolojik bir olay için rahatsızlık verici ortopedik botlar kaynak israfına başka birşey değildir ama ortopedik bot kullanımı aileleri mutlu eden bir yöntemdir. Eğer ayak kemiklerinde konjenital bir anomaliye bağlı bir düz tabanlık yoksa(hekim muayenesi ve rontgenden anlaşılabilir) ortopedik bot kullanımı gereksizdir. Zaman içersinde kendiliğinden düzelecektir. Ailede genetik bir taban çöküklüğü hikayesi yoksa çocukta da olmayacaktır.Nasıl bir ayakkabı giydirelim sorusuna gelince iyi kaliteli malzemeden yapılmış alt ve üstü yumuşak rahat ayakkabılar çocuklar için idealdir.

Prof. Dr.Akın Kapubağlı

ÇOCUK AYAĞINDA GÖRÜLEN ŞEKİL BOZUKLUKLARI

Metatarsus adduktus ayağın ortadan itibaren parmakların içe doğru dönüklüğüdür. Doğuştan bir anomalidir. Alçılama ve özel yapım ayakkabılar gerekli olabilir. Erken dönem tedavisi gereklidir.

BACAĞIN İÇE DOĞRU DÖNÜKLÜĞÜ VE AYAK ÖNÜNÜN İÇE DÖNMESİ

Bu durum çocukluk döneminde kalçadaki anteversiyon dediğimiz açının fazlalığından kaynaklanır. Çocuk genelde W şeklinde oturur halk arasında buna televizyon oturuşu denir. Erişkin yaşa kadar tamamen düzelecektir özel bir cihaz kullanmak veya özel bir oturuş şekli geliştirmek gereksizdir çok nadiren yetişkin yaşta devam eden olgularda cerrahiye başvurulabilir.

O BACAK DEFORMİTESİ

Yeni yürüyen çocuklarda oldukça sık rastlanan bir durumdur. Erken yürüme kilo fazlalığı bazen vitamini eksikliği bu şekil bozukluğuna sebep olabilir. Muayene ve çekilen grafilerde herhangi bir büyüme kıkırdağı problemi yoksa zaman içersinde kendiliğinden düzelebileceği söylenir. Hatta bu bacak deformitesi 6-7 yaş civarında X bacağa dönüşecektir ama büyüme tamamlandığında alt ekstirevitenin aks problemi tamamen düzelecektir.

Exit mobile version