Beslenme ve DiyetPsikiyatri – Ruh Sağlığı

Duygusal Yeme

Bir şeyler yeme eylemini her zaman aç olduğumuz için beslenmek adına mı yapıyoruz acaba?

Bazen sadece duygularımızı doyurmak için yiyebiliyoruz.

Duygusal yeme problemi çoğu kişinin sorunu.

Sinirlilik-öfke, üzüntü anlarında, stres durumu, yetersizlik hissi, depresyon, kıskançlık, kaygı hatta bazen mutluluk anlarında kendimizi yiyebileceğimiz miktarın çok daha üstünde yerken bulabiliyoruz. Yapılacak daha iyi bir şey bulamadığımızda bizim için rahatlama yolu gibi mi oluyor? Ama acaba bu durum bizi gerçekten rahatlatabiliyor mu?

Kendimizi bir test edelim. Çok kötü bir gün geçirdiniz. Günün ardından eve geldiğinizde ilk işiniz mutfağa gidip atıştırmalık bir şey aramak mı oluyor? Bulamadığınızda marketin yolunu tutuyor ya da dışarıdan bir şeyler mi sipariş ediyorsunuz? Farklı bir varsayım yapalım; dışarı çıktınız ve normalde yemeğinizi yemiştiniz, aç değilsiniz ama kendinize yine de yiyecek bir şeyler mi sipariş ettiniz?

Peki ya sipariş ettiğiniz gıdalar hep enerjisi yüksek, yağlı veya bol şekerli besinler mi? Eğer bunlara cevabınız evetse kendinizi değil duygularınızı doyurmaya çalışıyor olabilirsiniz.

Ara sıra hepimizin başına gelebilecek şeyler bunlar aslında. Her zaman doymak için yemiyoruz tabi ki. Burada önemli nokta bunun sürekli oluyor olması.

Dyt. Hande Erdoğmuş 

Önce farkındalık;

Kendinize sorun duygusal yeme atakları yaşıyor musunuz?

Cevap evetse; Ne yapmalıyız peki?

Unutmayın bu sonu olmayan bir döngü ve en çokta size zarar verecektir. Stresli, öfkeli, kaygılı veya yetersiz hissettiğinizde aşırı yeme davranışı sergiliyorsanız, davranışın arkasından yaşanacak pişmanlık hali de sizi mutsuz edecektir. Çünkü hiçbir sorunun yiyerek çözülemeyeceğinin farkındayız. Sorun çözülemediğinde mutsuzluk hali devam ediyor. Olan yine bedeninize oluyor.

-Yediklerinizi yazın. Hatta hangi duygularınızda neler tercih ettiğinizi görmeye çalışın. Besin tüketim günlüğü tutmak size iyi gelecektir. Yediklerinizi yazarak farkındalık kazanıp kendinizi kontrol edebilirsiniz.

-Sevdiğiniz faaliyetleri bir gözden geçirin böyle anlarda bunları yapmak için kendinizi motive edin.

Uzun süreli olmasına gerek yok. 15-20 dakika kendinizi dışarı atın ve temiz havada biraz dolaşın. Değişimi fark edeceksinizdir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir