Genellikle bir omuz yaralanmasından sonra ortaya çıkan ve omuzun hareketlerinin kısıtlı ve ağrılı olması ile kendini gösteren bir olgudur. Bazen belirgin bir neden olmadan da oluşabilir. Omuz eklemi normal hareketliliğini kaybetmiştir. Genellikle hastalar kollarını yukarı kaldıramazlar ya da yukarı kaldırırken başlarını ağrının olduğu tarafa eğerek kaldırmaya çalışmaları tanı da önemli bir bulgudur. Hasta saçını tarayamaz, elini sırtına değdiremez, asker selamı veremez, ….vs.
Ayrıca özellikle geceleri artan şiddette omuz ve kol ağrıları vardır. Hastalar omuzlarını yukarı kaldırmaya çalışırken omuzlarında bir gıcırdama hisseder bu da omuz ekleminin normal akışkanlığını yitirmesi sonucudur. Donuk omuzun bir çok sebebi vardır. Bazen bu sebeplerin birden fazlası bir araya gelebilir. Şeker hastalığı, iltihaplı romatizmalar, boyun fıtığı ve kireçlenmeleri, akciğer hastalıkları, omuz çevresi kasların yapışma yerlerindeki zorlanmalar ve tendinitler en önemli sebepleridir. Ancak bazen hiçbir sebep bulunamayabilir.
Omuzdaki ağrı ve hareket kısıklığı başlıca 3 aşamada seyreder.
Erken dönem:
Başlangıçta omuz çevresinde çok şiddetli ve hareket kısıtlığı vardır. 3–8 ay kadar sürer.
Yapışıklık dönem:
Bu dönemde ağrı biraz azalmış fakat hareket kısıtlığı daha da belirginleşmiştir
Üçüncü dönem:
Ağrı iyice azalmıştır, ancak hasta omuzunu hiç hareket ettiremez. Bu devre 1-3 ay kadar sürer. Bu devreden sonra omuz hareketlerinde kısmen iyileşme olur. Eğer iyi tedavi edilirse omuz hareket açıklığı hemen hemen eski haline gelir.
TEDAVİ
Hastalığın dönemine göre tedavi farklılık gösterir. Hastalık zaman içinde düzelme eğilimindedir, tedavi bu süreci kısaltmak amacını taşır. Bir defa tedavi edildikten sonra omuz hareket açıklığı korunmalıdır.
* Ağrı kesici ve anti enflamatuar ilaçlar
* Kas gevşeticiler
* Soğuk veya sıcak tedavisi
* Omuz içi enjeksiyonlar
*PRP Tedavisi
*Proloterapi
* Nöral Terapi
*GTOS Terapi
* Fizik tedavi ve egzersizler omuz hareketlerinin tekrar kazanılmasını sağlar. Uzun tedavilere rağmen hastalık iyileşmezse cerrahi müdahale de gerekebilir. Cerrahi müdahale yapılsa bile uzun süreli rehabilitasyon programları uygulanmalıdır.
Dr. Ateş ŞENGİL