Doğum Sonrası Kilo Verme Önerileri
Anneler, gebelik sonrasında eski formlarına kavuşmak için acele etmemelidir. Gebelik süresince önerilen uygun kilo alımı, annenin gebelik başlangıç kilosu ile değişmekle birlikte, 9-12 kg aralığı normal sayılmaktadır. Gebelik süresince alınan kilo miktarına göre, kilo vermeye başlama zamanı ve hızı değişmektedir. Bu sebeple gebelik döneminde diyetisyen kontrolünde olunması; gebelikte dengeli kilo alınmasında fayda sağlayacaktır.
Emzirmek En Etkili Kilo Verme Yöntemidir
Gebelik süresince fazla kilo alınmışsa, her ay ortalama 2 kilo vermek normaldir. Ayda 2 kilodan fazla ağırlık kaybı doğru değildir. Emziren annelerde 1 ayda 3-4 kilogramlık bir ağırlık kaybı görülebilir.
Emzirme, gebelik sonrası dönemde kilo vermeye katkıda bulunmaktadır, fakat bu aşamada kilo verirken, süt verimliliğini düşürmemek gerekmektedir. Bu sebeple her anneye özel bir beslenme programı oluşturulmalı, ayrıca lohusalık süresince zayıflama diyeti önerilmemektedir.
Sıvı Alımı
Öncelikle günde en az üç litre sıvı tüketilmelidir. Başta su olmak üzere; şekersiz komposto, hoşaf, çorba, bitki çayları, ayran sağlıklı sıvı kaynaklarıdır. Hazır meyve suları, kafeinli ve gazlı içeceklerden ise uzak durulmalıdır.
Beslenme Düzeni
Emziren anneler sıkça açlık durumu yaşayabilirler. Bu yüzden az az ve sık sık beslenmek, tüketilmemesi gereken besinlere yönelimi azaltacaktır. Emziren annelerin, 3 ana öğün ve 3 ara öğün olmak üzere günde 6 öğün beslenmeleri gerekmektedir. Tok tutma özelliği yüksek olan yulaf ezmesi, keten tohumu, karabuğday, bulgur, tam buğday veya çavdar ekmeği, ceviz, badem, fındık gibi besinlere diyette yer verilmelidir. Her gün mutlaka 1 adet yumurta, 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil tüketilmelidir. Haftada en az 2 kez balık tüketimi yapılmalıdır. Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir gibi besinler, önerilen miktarda düzenli olarak tüketilmelidir.
Kişiye Özel Bir Diyet Planı
Paketli ve katkı maddesi içeren hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. Tatlılar sık tercih edilmemeli, eğer tercih edilecekse de bu tercih sütlü tatlılardan yana olmalıdır.
Bu temel önerilerin uygulanmasının yanında bir diyetisyen tarafından kişiye özgü bir diyet planı hazırlanmalıdır. Kalıcı ve sağlıklı sonuçlar getirmeyecek olan şok diyetlerden, detoks programlarından ve düşük kalorili diyet listelerinden uzak durulması gerekmektedir.