Doğru diş macunu nasıl seçilir?

Market raflarında yüzlerce çeşit diş macunu bulunuyor. Bazısı dişleri beyazlaştırdığını bazısı ağız kokusunu giderdiğini iddia ederken fiyatlar arasında ise büyük bir uçurum var.  Bu nedenle ağız sağlığı önemseyenler diş macunu seçme konusunda kararsız kalıyor. Peki doğru diş macunu nasıl seçilir? 

İçerikleri aynı

Diş macununun yardımcı eleman olduğunu esas olan diş fırçası olduğunu aktaran Dentaluna Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Kurucusu Diş Hekimi Arzu Yalnız “Diş macunlarını altıya ayırabiliriz; Klasik içerikteki diş macunları, florür içeren hassasiyet giderici diş macunları, beyazlatma özelliği olan diş macunları, sigara içenler için daha aşındırıcı diş macunları, bitkisel içerikliler ve çocuk diş macunları.  Diş macununun içinde bulunan maddeler dolayısıyla birkaç değişiklik gösterse de temelinde yüzde 80 aynı içeriktedirler” dedi.

Koruyucu florürlü olsun

Macunun içeriğinden çok kullanımı ve miktarının önemli olduğunu belirten Yalnız, “Çok az miktarda kullanmak yeterlidir. Yani sadece ağzın tadı dolayısıyla değişiklik gösterebilir. Kimi naneli sevebilir kimi bitkisel tercih edebilir Benim genellikle hastalarıma önerdiğim şeyler koruyucu florür içersin, çok az miktarda kullanılsın ama pütürlü olmasın. Sodyum florür bilindiği gibi hem çürüğe karşı dişi güçlendirir hem de mine tamiri yani dişin minesinde çatlaklar ya da aside bağlı mikro abrazyonlar olduysa bu konuda destek verir” diye konuştu.

Fırçalama daha önemli

Macunun pütürlü olmasını tercih etmediklerini belirten Yalnız, “Çünkü bunlar dişin minesini çizerler. Çoğunlukla jel kıvamında veya pütürsüz macunların tercih edilmesini öneririz. İçindeki o pütürler aslında abrazyona sebep olurlar. Yani bizim için çok kıymetli olan minenin çizilmemesi için böyle bir şey tercih ederiz” dedi.

Dişe zarar verebilir

Sigara içenlerde önerilen diş macunlarında aşındırıcı özellikler olduğunu dile getiren Yalnız, “Daha pütürlülerdir ki o lekeyi alsınlar. Diş macunu veya o aşındırıcı şeyler mine veya lekeyi ayırt edemezler. Dolayısıyla hekim önerisiyle hareket edilmeli. Çok fazla leke varsa bunu çıkarmaya çalışırken kişi dişe daha çok zarar verebilir. Ama eğer leke oluşumu engellenmek isteniyorsa günde 2 defa 2-3’er dakikalık normal fırçalamalar leke oluşumuna engel olur” ifadelerini kullandı.

Geçici beyazlık oluşturur

Beyazlatma özelliği olan diş macunları ve diş beyazlatma ürünleri hakkında da bilgi veren Yalnız, “Esasında dişin özünü beyazlatma işleminde karbonit peroksit yani peroksit içerik varsa gerçekten diş beyazlatır o macun. Ama bunun dışında marketlerde satılan diş macunlarının içinde boyayıcı beyaz bir tabaka bırakan diş macunları var. Kişi bunu diş beyazlatma olarak algılayabilir. Evet dişin üzerinde beyaz bir tabaka oluşur ama o birkaç saat sonra yediği içtiği şeylerle gider. Dolayısıyla kendi beyazlığını korumak amaçlı düzenli fırçalama, beyazlatma işlemi için ise mutlaka hekime başvurmalılar” dedi.

Işıklı beyazlatma ürünleri işe yarıyor mu?

Arzu Yalnız, sosyal medyada satılan ışıklı diş beyazlatma ürünleriyle ilgili ise şunları söyledi:  “Bu tür ürünlerin etkili olması için içeriğinde karbonit peroksit hidrojen peroksit varsa ışıkla aktive edilerek beyazlatma sağlanıyorsa bu etkin maddelerin yüzdeleri de çok önemli. Eğer beyazlatma yapılıyorsa 1 hafta kadar çay, kahve gibi leke yapıcı renk verici yiyecek içeceklerden uzak durulması lazım. Çünkü mine üzerindeki o kanalcıklar beyazlatmak üzere açıldığı gibi aynı şekilde sararır. Bu ürünler etkili ve düzgün kullanılmak isteniyorsa bir hafta on gün kadar bu işlem sürecinde çay, kahve gibi yiyecek içeceklerden uzak durulacak. Aynı şey klinikte ve doktordan alınarak evde yapılan beyazlatma işlemleri için de geçerli.”

Exit mobile version