Spor & Egzersiz

Diyetisyenden ”gizli spor” yapma tüyoları

Egzersiz ağırlık denetim programının en önemli bölümünü oluşturur.Enerjisi sınırlı diyetle birlikte yapılan egzersiz yağsız dokunun korunmasını sağlar ve dinlenme metabolik hızın düşüşünü engeller.Egzersiz enerji için yağ dokusunun harcanmasında etkilidir.

Egzersiz aynı zamanda sağlığın korunması ve geliştirilmesinde etkilidir.Özellikle gençler kalorisi sınırlı diyet yerine fiziksel aktivite artırma yoluna gidilmelidir.Egzersiz kalıcı ağırlık kaybı sağlar.Yağ kütlesi azalır,kas kütlesi artar,beden ölçüsü düşer.Yağ dokusunda önemli düşüş sağlamak için egzersiz programının EN AZ 2 AY devam etmesi gerekir.

Dyt.Mahmut Gümüşay
Dyt.Mahmut Gümüşay

Bazı insanlar egzersiz yaptıklarında iştahlarının artığı ,bu nedenle kilo veremediklerini söylerler.Bu konuda yapılmış araştırma verileri akut aerobik egzersizin tokluk sinyali oluşturan peptitlerin salınımını artırdığı ve yeme isteği uyandıran peptid ghrelinin baskıladığını,dolayısıyla enerji alımını azatlığını işaretlemektedir.Uzun süreçli egzersiz iştah kontrolüne iki yönlü etki etmektedir.Bir taraftan yeme istediğini,diğer taraftan tokluk sinyalini uyarmaktadır.Ağırlık yönetimi programlarında bu konuya dikkat ederek diyet programı düzenlenmelidir.

GİZLİ SPOR TÜYOLARI

>>Üç km’den daha kısa mesafeler için taşıta(otomobil,metro,toplu taşıma araçları vb.) binmeyin.SAĞLIĞINIZ İÇİN YÜRÜYÜNÜZ.

>>Alışveriş yapacağınız yer 3 km’den daha kısa ise yürüyerek gidin,taşıta binmeyin.Satın aldıklarınızı kendiniz taşıyın.Taşıma işini kendiniz yapacağınız için gereksiz yiyecek ve içecekleri almaktan da kaçınmış olursunuz.

>>Her gün en az bir saat yürüyün.Yürüyüş işe gidip gelme şeklinde olduğu gibi özel olarak da yapılabilir.

>>Çanta ve benzeri eşyalarınızı başkasına taşıtmayın,kendiniz taşıyın.

>>Çok katlı binada oturuyorsanız 5 kattan daha az daire için asansör kullanmayın,YÜRÜYEREK İNİP ÇIKIN.

>>Toplu taşıma araçlarında YAŞLILARIMIZA,ÇOCUKLARA VE GEBE BAYANLARA yerinizi verip AYAKTA durunuz(ayakta durarak ekstra kalori harcamış olursunuz J).

>>Çarşıda,pazarda reyonları bol bol geziniz.(hem kalitelisini ve uygun fiyatlısını alırsınız diğer taraftanda hareket etmiş olursunuz J).

>>Asansör kullanma alışkanlığınızı terk ediniz.

>>Yürümeyi bir alışkanlık haline getiriniz.

DİYETİSYEN MAHMUT GÜMÜŞAY

BESLENME VE DİYET UZMANI

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir