Diyabet, pankreasın yeterli insülini üretmemesi veya ürettiği insülinin etkili bir şekilde kullanılamaması olarak tanımlanabilir. Diyabetin yemek yendiği zaman besinlerin sindirimi sonucu oluşan glikozun kullanılması ile ilgili oluşan sorunların genel adı olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir “Kan şekerinin devamlı kontrol altında olması gerektiği için beslenme diyabetin en önemli kuralıdır. Diyabet, doğru yönetilebilirse engel değil tam tersine destektir” açıklamasında bulundu.
Son zamanlarda artan bir gerginlik, devamlı acıkma hissi ve tatlı krizleri, sık idrara çıkma ve ağız kuruluğu gibi semptomların ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir diyabet hastalarına ipuçları verdi.
Sanıldığı gibi yasaklar yok
Diyabette yasak kavramını çok fazla önemsememek gerekir. Çünkü şu besin yasak kelimesi psikolojik olarak tam tersine o besine karşı özlem doğurur. Bunun yerine az serbest veya porsiyon dahilinde serbest kelimesini kullanmak daha doğru olur.
Yüksek glisemik indeksli besinler daha az tüketilmeli
Kan şekerini hızlı yükselten besinler vücutta aynı hızda bir düşme yaratacağından dolayı açlık ataklarını tetikler ve diyabet tablosu açısından doğru bir tüketim olmaz. Bu nedenle muz, kırmızı mercimek ve havuç gibi gıdaların çok küçük porsiyonlarda ve nadiren tüketilmesi daha sağlıklı olur.
Kombine besinler
Özellikle karbonhidrat ile beslenildiği zaman yanında çiğ kuruyemiş veya yoğurt tüketilmesi iyi olur. Bunlarla birlikte üzerine 1 çay kaşığı tarçın da ilave edilirse çok daha iyi hissedilir.
Lifli beslenilmeli
Lifli besinlerin sindirim süresi diğer besinlere göre daha uzun sürdüğü için açlık hissini bastırır. Bu da kan şekeri seviyesini dengelemede önemli bir katkı sağlar.
Su içmeyi unutmayın
Diyabette en önemli olan durumlardan biri de ideal kiloda olmaktır. Gerek sıvı elektrolit kaybı yaşamamak gerek diyabetin yan etkilerini yok etmek için bol su içmeye özen gösterilmeli.
Özel Diyabetik Tatlı Tarifi
+ 1 su bardağı kadar gün kurusu
+ 1 çay bardağı kadar yulaf ezmesi
+ 10 çiğ fındık
+ 7 çiğ badem
+ 2 -3 parça ceviz içi
+ 1 çay kaşığı kakao
+ 1 tatlı kaşığı tarçın
+ 1 dilim yeşil elma
Yapılışı:
Karışımı blenderdan geçirip ceviz büyüklüğünde toplar haline getirin.
2 saat dolapta bekletin.
Günde 2-3 ceviz büyüklüğünde toplar şeklinde ara öğünde tüketilebilir.