Dış kulak yolunda yabancı cisim nedir?
Dış kulak yolunda yabancı cisimler dış kulak kanalındaki tüm yabancı cisimleri tanımlamak için kullanılır. Dış kulak yolunda yabancı cisimler canlı ve cansız yabancı cisimler diye ikiye ayırmak mümkündür. Canlı yabancı cisimler olarak hamam böceği, kene, arı, sivrisinek gibi böcekler sık görülmektedir.
Dış kulak yolundaki yabancı cisimlere en çok çocuklarda rastlanır. Çocuklarda daha çok boncuk, hamur, plastik, kalem gibi cansız yabancı cisimlere rastlanır. Çocuklar doğası gereği kulakla çok oynarlar ve beklenmedik cisimleri kulaklarına sokabilirler. Bu yüzden özellikle kulak ağrısı şikâyeti olan çocukların dış kulak yoluna yabancı cisim olabileceği akıldan çıkartılmamalıdır ve anne babaların bu konuda uyanık olmalıdır.
Kene, arı ve sivrisinek gibi canlı yabancı cisimler çocuklarda da görülmesine rağmen daha çok erişkinlerde görülür ve kırsal kesimlerde yaşayanlarda daha sık karşılaşılan bir durumdur. Dış kulak yolunda en sık uçan böceklere ve hamam böceklerine rastlanır.
Dış kulak yolunda yabancı cisim varlığında ne yapılmalıdır?
Böyle bir durumda mümkün olan en kısa sürede KBB uzmanınıza başvurunuz. Cismin uzman olmayan kişilerce çıkartılmaya çalışılması kulak yoluna ve kulak zarına zarar verebilir. Dış kulak yolundaki canlı yabancı cisimler eğer çıkarılabiliyorsa uygun bir aletle bir bütün olarak çıkarılacaktır. Bu işlemler genelde lokal anestezi altında yapılabilir. Nadir de olsa genel anesteziye ihtiyaç duyulabilir. Çocuklarda yabancı cisim çıkartılması için sıklıkla genel anesteziye ihtiyaç duyulabilir.