Diş Eti şişmesi

Diş eti şişmesi (ödemi) hem diş sağlığınız hem genel sağlığınız açısından önemli ve ihmal edilmemesi gereken yaygın bir sorundur.

Diş Eti Şişmesi nedir?

Diş eti şişmesi dönem dönem herkesin başına gelebilir. Diş eti şişmesinde şişliğe ek olarak diş etlerinin rengi koyulaşır ve hassaslaşır. Hassaslaşmanın yanı sıra zaman zaman ağrı da görülebilir. Diş eti şişmesi ilerlemişse şişmiş ödemli diş eti dişlerin bir kısmını kapatacak kadar büyüyebilir. Şişliğin arkasında sıklıkla bir enfeksiyon bulunur. Hassaslaşan diş etleri nedeniyle kişi beslenmekte zorlanabilir, konuşma güçlüğü görülebilir.

Diş etlerimiz çene kemiğinin üzerini örten, sert ve pembe bir dokudan yapılmıştır. Lifli bir yapısı olan dişetlerinin içerisinde bolca kan damarları bulunur. Diş etleri sadece diş sağlığımız için değil genel sağlığımız açısından da önemli bir yapıdır ve onlara iyi bakmamız gerekir.

Diş Eti Şişmesi neden olur?

Peki acaba diş eti neden şişer? Diş eti şişmesinin öne çıkan nedeni diş eti iltihabıdır. Diğer nedenler arasında gebelik, yetersiz beslenme, enfeksiyon, kanser tedavisi, aftlar, kötü ağız hijyeni, bazı ilaçların kullanılması yer alır. 

Diş Eti İltihabı

Diş eti iltihabı genellikle ağız bakımının ihmal edilmesi ya da düzgün yapılmaması nedeniyle ortaya çıkar. İhmal edilen ağız hijyeni nedeniyle diş etinin dişlerle birleştiği yerlerde ve diş etrafında, bakteri ve yiyecek kalıntılarından oluşan, plak adı verilen film tabakası oluşur. Bu yapı zamanla sertleşerek tartara dönüşür. Diş fırçalama ile temizlenemeyen tartar ise diş eti iltihabına yol açar ve iltihaba bağlı olarak diş etleri şişer. Başlangıç aşamasında belirti vermediği için ihmal edilebilen diş eti iltihabı daha sonrasında ilerleyerek diş kaybına ya da çene kemiğini de saracak bir iltihap seviyesine ulaşabilir.

Değişen Hormon Yapısı

Kadınlarda görülen diş eti şişmesinin nedenlerinden biri dönemsel yaşanan hormonal değişikliklerdir. Bu nedenle ergenlik yıllarında, adet dönemlerinin hemen öncesinde, hamilelik ve menopoz dönemlerinde kadınlarda diş eti şişmesi görülebilir. 

Adet dönemleri yakınken ortaya çıkan şişlikler adetin başlamasıyla birlikte etkisini yitirmeye başlar. Gebelikte yaşanan diş eti şişmeleri, salgılanan hormonların kadınların diş eti enfeksiyonuna neden olan bakterilerle mücadele gücünü azaltması sebebiyle oluşur. Genellikle iki ile sekizinci aylar arasında görülür.

Sağlıksız Beslenme

Yetersiz beslenme nedeniyle eksik alınan bazı besinler diş eti sağlığını olumsuz etkileyebilir. C vitamininden eksik beslenme diş eti sağlığı üzerinde kritik önemdedir. C vitamini diş etlerinin bakımında ve hasarlar sonrasında iyileşmesinde etkilidir. Yetersiz miktarda alınması, diş eti şişmesine neden olabilir. B vitamini eksikliği ise dilde, diş etinde iltihap oluşumuna ve dolayısıyla diş eti şişmesine yol açabilir.

Mantar ve Virüsler

Diş eti şişmesinde bir diğer etken mantar ve virüslerdir. Enfeksiyon oluşmasına neden olan mantar ve virüsler nedeniyle diş etlerinizde şişme oluşabilir. Ağızda pamukçuk oluşması, tedavisi ihmal edilen çürükler diş eti şişmesi nedenleri arasında yer alır. 

Aft Oluşumu

Aft adı verilen ağız içi yaralar ya da aftöz ülserler diş eti sağlığınıza zarar veren etkenler içerisinde yer alır. Bu tip sağlık sorunları, diş etlerinizde ağrı ve şişmelere neden olabilir. 

Kemoterapi İlaçları

Kanser tedavisinde kullanılan bazı kemoterapi ilaçları ağız kuruluğuna ve ülserlerin oluşmasına neden olabilir. Oluşan iltihap nedeniyle ağrı, diş etlerinde şişme ve kanama görülür.

Diş Eti Şişmesinin Belirtileri nelerdir?

Diş eti şişmesi iri görünümünün yanı sıra kırmızı renkte olur. Tahriş, ağrı ve hassasiyet vardır. Hassasiyet nedeniyle diş fırçalama gibi günlük temaslarda bile kanama yaşanır. Diş etlerindeki belirtiler yeme içme esnasında artar. Ağrı şekli ani, yakıcı ve kesik gibi hissedilebilir.

Diş Eti Şişmesi ne iyi gelir?

Diş eti şişmesinin arkasındaki nedeni anlamak için doktorunuz öncelikle yakınmalarınızı dinler. Gebelik öyküsü olup olmadığını, beslenme şeklinizi, son dönemde beslenme düzeninizde bir değişiklik yapıp yapmadığınızı sorar. Teşhisi tam olarak koyabilmek için ağız ve diş röntgenine, kan tahlili sonuçlarına ihtiyaç duyabilir. Bunların tamamlanmasının ardından yaşanan soruna bağlı olarak tedavi aşamasına geçer. Tedavinin öncelikli amacı bakteriyel etkeni ortadan kaldırmaktır.

Tedavi için ağız gargaraları ve özel içeriklere sahip diş macunları kullanmanızı, iltihap varsa antibiyotik kullanımını önerebilir. Çok ilerlemiş vakalarda seçenekler arasına cerrahi de girebilir. Diş diplerindeki sorunlu diş etlerinin, oluşan plak tabakasının ve diş taşlarının kazınarak temizlenmesine de ihtiyaç duyulabilir.

Diş Eti Şişmesi ne kadar sürede iyileşir?

Diş eti şişmesi eğer ardında sistemik bir problem yoksa diş hekiminin müdahalesi ardından önerilen ağız gargaralarının da yardımıyla 1 hafta içerisinde toparlanır. Hekimin uygulayacağı tedavi ve destek ürünlerle süreç takip edilir.

Diş Eti Şişmesi için Alınacak önlemler

Diş eti şişmesinin etkilerini azaltmak için şu tedbirleri alabilirsiniz…

Diş eti şişmesi sorunu yaşamamak içinse…

Exit mobile version