Diş Eti Düzenlemeleri
Göze hoş gelen,uyumlu ve temiz bir gülüş sağlamanın ilk adımı diş ve dişeti harmonisini sağlamaktır. Güldüğümüzde görünen dişeti miktarı, dişlerimizin boyutunu da etkiler. Asimetrik dişeti kenarları ,dişlerimizin düzensiz ve gülüşümüzün eğri olduğu izlenimini verir. Eğer dişetlerimiz çekilmişse, dişlerimiz olduğundan daha uzun görünür. Enflamasyon ( bir çeşit dişeti ödemi) nedeniyle şiş ve kırmızı olan dişetleri, dikkatlerin dişetlerine çevrilmesine yol açar.Ödemli ve kalınlaşmış dişeti kenarı, dişlerin 1/3 dip kısımlarında gölge oluşumuna neden olur.Bu gölgelerden dolayı diş renkleri de olduklarından 1-2 ton daha koyu görünürler.Ayrıca oluşmuş olan ödemden dolayı kalınlaşmış dişeti kenarında bakteri plağı birikimi daha kolay olur.Bakteri birikimi, iki diş arasındaki üçgen dişeti bölümünün(bundan sonra papil olarak anılacaktır) çekilmesine ve iki diş arasında koyu renkli, bazen de siyah bölümler oluşmasına neden olacaktır.
Dişeti estetiğini ilgilendiren ikinci bir nokta ise; diş çektirmeye bağlı olarak, çene kemiğinde çökme ve sonucunda oluşan asimetrik dişeti görüntüsüdür. .Bu durum, genellikle ön dişler bölgesinde rahatsız edici olur.Her ne kadar olağanüstü güzellikte porselen dişler yapılmış olursa olsun,hazırlanan porselenlerin yerleştirileceği alan, çepeçevre dişeti dokusudur. Eğer olması gerektiği kadar ve sağlıklı bir dişeti dokusu yoksa, hazırlanan porselenlerde estetikten bahsetmek mümkün değildir. Eğer dişeti çekilmesine veya diş eksikliğine bağlı papil kaybı varsa, öncelikle bunun yerine konması gerekir.Bazı cerrahi ve protetik yöntemlerle kayıp dokuları tekrar kazanmak mümkündür.Dişlerimizi çevreleyen dişeti dokusunu düzenlemeye ve dişlerimizle armoni içinde bir görüntü oluşturmaya yönelik işlemlere kozmetik diş eti düzenlemeleri denir.
Görünüşlerinden memnun olmadığımız dişetlerini aşağıdaki operasyon türleri ile düzeltmek mümkündür.
Diş eti manikürü-gingivoplasti: Gummy smile denen gülünce dişetlerinin fazla göründüğü durumlarda 1 saatlik küçük bir operasyonla diş etlerini gülme hattı hizasına çekmek mümkün olabilir.
Diş eti grefti: dişeti çekilmesinin fazla olduğu bölgelere doku ilave ederek uzamış gibi görünen diş boylarını seviyelendirmek mümkün olabilir.