Dirsek ağrıları neden olur?

Ön kolun hareketlerinden sorumlu olan dirsek eklemi, elin vücuda göre konumunu belirleyen oldukça önemli bir eklemdir. Kolu oluşturan kemiklerin bağlantı yerinde yer alan eklen birçok kas ve tendon içerir. Bu eklemde oluşan dirsek ağrıları kişinin en basit günlük hareketleri yapmasını bile engelleyerek yaşam kalitesini düşürür. Genel olarak el ile herhangi bir nesnenin kavranmasını ve kaldırılmasını engelleyerek ve dirseğin dış yan kısmında oluşan ağrılar şeklinde kendini belli eder.

Dirsek Ağrısı nedenleri

Dirsek ağrılarının teşhis edilebilmesi için bir takım tanı yöntemleri uygulanır. Dirsek röntgeni, Elektro Myeli Grafi, Manyetik Rezonans görüntüleme gibi tetkikler hastalığın nedeninin belirlenmesini sağlar.

Dirsek ağrısı nasıl geçer

 Dirsek ağrısının tedavisi için uzman bir doktor tarafından gerekli tetkikler yapılır ve tedavi şekli belirlenir. Genellikle hastaların büyük bir bölümünde cerrahi işleme gerek duyulmadan uygulanan tedavi yöntemleri başarılıdır. Aniden ortaya çıkan akut dirsek ağrılarında dirseği zorlayan hareketlerden uzak durularak istirahat önerilir. Dirsek ekleminde ağrıya eşlik eden şişlikleri ortadan kaldırmak için ödem çözücü özelliğinden dolayı buz uygulaması yapılır. Dirseğe kol askısı ya da atel gibi uygulamalar kullanılır. Ancak bu uygulamaların mutlaka doktor kontrolü altında olması önemlidir. Uzun süre dirsek hareket ettirilmediğinde donma oluşabilir. Dirsek ekleminde yaşanan enfeksiyonlara kan dolaşımımı artıran ozon terapisi önerilebilir. İstirahate rağmen geçmeyen dirsek ağrılarında fizik tedavi ve güçlü ses dalgalarının dirsek eklemine odaklanmasını sağlayan ESWT yöntemi de yaygın olarak kullanılan uygulamalardır. Mutlaka bir ortopedi uzmanı tarafından yapılması gereken kortizon tedavisi ve halk arasında horoz ibiği olarak bilinen özellikle kireçlenmede kullanılan sodyum hyalurinat enjeksiyon tedavisi de dirsek ağrılarının geçmesini sağlayabilir. Bu uygulamaların dirsek ağrısı üzerinde herhangi bir etkisi olmazsa dirsek artroskopisi ya da açık dirsek ameliyatı gibi cerrahi yöntemler uygulanabilir. Genellikle açık dirsek ameliyatları dirsek kireçlenmesinin, tenisçi dirseği ve golfçü dirseğinin ve sinir sıkışmalarının ilerlemesine bağlı olarak gelişen ciddi durumlarda yapılır.

Exit mobile version