Dilinizi Fırçalıyor Musunuz?

Ağız hijyeninin devamlılığını sağlamak için günde en az iki kere diş fırçalamak çok önemlidir. Diş fırçamla işlemi diş yüzeyine yapışmış olan bakterileri ve yiyecek artıklarını büyük ölçüde elimine etmemizi sağlar. Fakat sadece diş fırçası kullanmak ağız sağlığının devamlılığında ve ağız kokusunu önlemekte yeterli değildir

Ağız kokusu diş fırçasının ulaşamadığı dil sırtındaki bakterilerin oluşturduğu buharlaşan sülfürden meydana gelir. Dil tat almamızı sağlayan bir organdır. Dil üzerinde bulunan, tıp dilinde papil adı verilen küçük çıkıntılar tat duygusu alabilmemizi sağlarlar. Bu küçük çıkıntılar nedeni ile dil sırtını evlerimizde bulunan halılara benzetebiliriz. Ağız kokusuna neden olan bakterilerin büyük çoğunlu tıpkı halılarda olduğu gibi dil yüzeyini derinlerinde (çıkıntıların arasında) birikirler. Bu bakteriler dil yüzeyinden ancak mekanik temizlik yolu ile arındırılabilir. Mekanik temizlik için dil yüzeyinin de fırçalanması gereklidir.

Dr. Dt. Ece Tatar Sida

Dil fırçalama işlemi normal diş fırçası ile yapılabilir. Fakat dil üzerindeki bakterilerin temizliğinde en etkin yöntem dil fırçası kullanmaktır. Günümüzde bazı firmalar hem dil hem dişler için kullanılabilen özel fırçalar geliştirmişlerdir. Ayrıca sadece dil fırçalamak için kullanılabilen özel aparatlar da vardır.

Günlük kullanılan ağız gargaraları ferah kokuları ve içeriklerinde bulunan kimyasallar sayesinde kötü kokuların giderilmesine yardımcı olurlar. Fakat etkileri sınırlıdır, dil üzerindeki bakteriler arındılmadığı taktirde sülfür yaymaya devam ederler ve kötü koku bir süre sonra tekrar başlar.Bu nedenle her yemekten sonra dişlerimizi fırçalarken dilimizi de fırçalamaya özen göstermeliyiz. Böylelikle sağlıklı bir gülüşe aynı zamanda ferah bir nefese kavuşuruz.

Exit mobile version