Ayrıntılı Ultrason veya diğer adı ile 2.Düzey ultrason terimi yerine halk arasında sıklıkla 3-Boyutlu, 4-Boyutlu Ultrason, Renkli Ultrason vb. gibi terimler kullanılmaktadır. Bunun temel nedeni ise 4-Boyutlu ultrasonla ailelerin bebeklerini daha net olarak görebilmelerinden kaynaklanmaktadır.
Ayrıntılı ultrason genellikle gebeliğin 18-23. haftaları arasında yapılmakla birlikte ihtiyaç duyulan durumlarda gebeliğin farklı zamanlarında da kısıtlılığı bilinerek yapılabilir(örneğin, ilk üçayda vb.). Bu dönemin tercih edilmesinin sebebi fetal organ gelişiminin ve ultrasonla bu yapıları değerlendirmenin bu gebelik haftası aralığında optimal olmasıdır.
Bu muayenenin temel amacı fetusun ultrasonla anne karnında iken saptanabilecek birtakım anomaliler ve kromozom hastalıklarının belirteçleri açısından taranmasıdır.
Bu inceleme ile değerlendirdiğimiz yapılar arasında şunlar sayılabilir:
- Baş, Beyin,
- Yüz,
- Boyun,
- Kalp,
- Göğüs kafesinin içindeki diğer yapılar,
- Karın içi yapılar,
- Böbrekler,
- İdrar kesesi,
- Dış genital sayılabilir.
Saptanan bazı anomaliler veya belirteçlerin varlığında ileri genetik testler yapılabilmekte, aileye bebeğin durumu hakkında daha detaylı bilgi verilmeye çalışılmaktadır. Eldeki bilgilerle gebeliğin devamındaki takip planı belirlenmektedir.
Unutulmaması gereken nokta ise ayrıntılı ultrasonun tüm hastalıkları veya genetik problemleri anne karnında %100 saptama gücü olmadığı, bunun sadece bu tür anomaliler için bir tarama testi olduğudur.