Depresyon ve Hayata Dakik Olmak 2

Depresyondayken gülelim ve depresyonumuz bozulsun….

Çok basit gibi görünen bu cümle aslında depresyondan çıkmak için anahtar cümle gibidir. “Bu kadar basit mi” diyoruz değil mi? Evet tabi ki de bu kadar basit değil bu cümle bizim sadece anahtar kelimemizdir. Bu anahtar kelimeden yola çıkarak her yaş grubunda, farklı şiddetlerde ve tüm önleme çabalarına karşı ortaya çıkabilen depresyonun umut verici tarafı tedavi edilebilir olmasıdır. O halde bu tedavi yöntemleri nelerdir, nasıl bir tedavidir ve kişiye hangisi uygundur bakalım.

Hafif depresyonlarda kişi doğru başa çıkma yöntemlerine sahipse ve bunları kullanmayı biliyorsa kendi kendine bir iki yıla kadar uzayan bir süreçte başa çıkabileceği gibi uygun tedavi yöntemiyle bu süreyi birkaç haftaya düşürebilmektedir. Depresyonun tedavisi bu kadar basit olabileceği gibi ağır depresyonlarda, intihar düşünceleri, kendine zarar verme girişimleri, gıda reddi ve psikotik özellik gösterenlerde hastaneye yatışa kadar ilerleyen geniş bir yelpazede olabilmektedir.

Sadece psikoterapi hafif ve orta şiddetli depresyonun tedavisinde ilaç tedavisiyle aynı sürede beyinde aynı etkiyi yarattığı gözlemlenmiştir. Daha şiddetli depresyonlarda ilaç artı psikoterapi en etkili tedavi yöntemi olmaktadır.

Yasemin Bağrıaçık

Depresyonun en umut verici tarafının tedavi edilebilir olmasıdır demiştik. Tedavi sürecinde en önemli etken ise hastanın işbirlikçi olması ve tedaviyi istemesidir. Bir pasta yapmak gibi malzeme hastadan bunları bir araya getirecek tarif ise terapisttedir. Hasta malzemeyi nasıl getirirse tedavi süreci de o şekilde ilerlemektedir. 

Her birey özel ve farklıdır bunun için yaşadığı depresyon ve bunun sebepleri de farklılık göstermektedir. O anki yaşadığı olumsuz durumlar neden olacağı gibi çocukluk döneminde öğrendiği yanlış bilgilerden, daha erken çocukluk dönemindeki su yüzüne çıkmamış sorunlardan ya da yaşadığı bir travmadan dolayı depresyon durumunda olabilmektedir. Bir defa depresyon tedavisi olmak ömür boyu bir daha depresyona girilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Tekrar edebilen ve hatta hayat boyu ataklar şeklinde devam edebilen depresyon durumları yaşanabilmektedir. 

Bilişsel davranışçı terapiler depresyon tedavisinde en çok kullanılan ve etkili bir yöntemdir. Çocukluk döneminde öğrenilen, artık geçerliliği kalmamış ya da yanlış başa çıkma yöntemlerinin çeşitli tekniklerle, etkili ve düzgü başa çıkma yöntemleriyle değiştirilmesiyle uygulanmaktadır. Bunun yanında daha erken çocuklu döneminde oluşan, su yüzüne çıkmamış sebepleri ve kronikleşmiş depresyonların tedavisinde psikodinamik terapiler daha uygun olmaktadır.  Travmaların neden olduğu depresyonlarda ise EMDR ya da daha farklı travma terapi teknikleriyle tedavi sağlanabilmektedir. 

Tüm bu tedavilerin yapılabilmesi için en önemli faktör kişinin bu durumu kabul edip tedaviyi istemesi ve yardım talebinde bulunmasıdır. Yardım almaya karar vermek tedavinin başlangıcıdır ve Uygun tedavi yöntemine bu konuda eğitim almış uzman kişilerle birlikte karar vermeli ve tedavi aşamasına geçilmelidir. 

 İster kendi kendine ister yardım alarak olsun en iyi iyileştirici kişinin kendisi olduğunun unutulmaması dileğiyle gülümsemeyle başlayan mutlu haftalar…

Exit mobile version