Depresyon belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır?

Ciddi ama tedavi edilebilir ruhsal bir hastalık olan depresyon, bedensel, zihinsel ve duygusal belirtilerle kendini gösterir. Depresyonun en belirgin özelliği zevk almada azalma ve kötü ruh halidir. Depresyonda olan kişi karamsar, ümitsiz ve duygusal açıdan mutsuzdur. Sürekli olarak kendini yalnız ve hüzünlü hisseder. Çevresine karşı ilgisi azalan kişi de huzursuzluk ve iç sıkıntısı gibi duygular çok fazla ön plana çıkar. Günlük yaşantısını engelleyecek kadar şiddetlenen bu duygu durumları aylarca sürer ve kişinin zihinsel faaliyetlerinin yanı sıra genel sağlığını da olumsuz etkilemeye başlar.  

Depresyon Nedenleri

Depresyonun nedenleri bilimsel olarak tam anlamıyla açıklanamamaktadır. Birbirinden kesin hatlarla arılamasına rağmen depresyon nedenleri psikososyal, genetik ve biyolojik olmak üzere 3 ana grupta incelenir.

Psiko-Sosyal Nedenler: Günlük yaşamda sürekli strese maruz kalan kişiler depresyona girmeye daha yatkındır. Küçük yaşta anne baba kaybı, şiddete maruz kalma, travmalar ileri yaşlarda depresyona girme olasılığını arttırır. Yine küçük yaşlarda sevilme, ait olma, güven duyma, başarı gibi temel ihtiyaçların karşılanamaması ruhsal yaralanmalara ve dolayısıyla da ileride depresyona girmeye sebep olabilir.

Genetik Nedenler: Depresyon ile ilgili yapılan araştırmalar hastalığın genetik bir yatkınlığı olduğunu ortaya koymuştur. Ağır depresyon hastalarının birinci derece yakınlarında depresyon görülme sıklığı oldukça fazladır.  Bu durumun bir diğer nedeni de psikolojik rahatsızlığı olanların durumlarını aile yaşantısına yansıtmaları da olabilir.

Biyolojik Nedenler: Depresyon ile ilgili yapılan çalışmalarda beyinde bulunan norepinefrin, serotonin gibi bazı hormonların depresyon ile ilişkisini saptamıştır.

Depresyon Belirtileri

Depresyon Tedavisi

Tedavi edilmesi gereken ciddi bir problem olan depresyon tedavi edilmediğinde bireyin alkol, uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklar edinmesine ya da kendine zarar vermesine neden olabilir. Depresyon tedavisinde ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte kullanıldığı bütüncül yaklaşım yöntemi uygulanır. Anti depresan olarak bilinen depresyon ilaçları psikiyatri dalında uzmanlaşmış doktor tarafından uygun dozajlarda hastaya verilir. Genellikle 2-3 hafta sonra etkilerini göstermeye başlayan antidepresanların düzenli olarak kullanılması önemlidir. İlaçlarla birlikte uygulanan psikoterapi ile hastanın olumsuz düşünce ve davranışlardan uzaklaşması ve daha aktif olması amaçlanır. Bu uygulamalara ek olarak uygulanan hipnoz yöntemi de depresyondan kurtulma yolları arasında yer alır.

Exit mobile version