DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite) Nedir?

DEHB, okul çağı çocuklarında en sık görülen ve en iyi bilinen bozukluktur. Gelişimsel olmayan dikkatsizlik, aşırı hareketlilik, dürtüsellik ve akademik başarısızlık ile kendisini gösterirken, DEHB’li çocukların ebeveynleri sık sık okuldan şikayet alırlar.

Erkek çocuklarında kız çocuklarından daha fazla görülür. Yaş ilerledikçe belirtileri azalmaya başlar. DEHB nedenleri tam olarak bilinmese de en güçlü görüş “genetik” olduğu yönündedir. 3 farklı alanda belirtiler görülür. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir.

DİKKATSİZLİK BELİRTİLERİ

Uzm. Kl. Psk. Gülçin Sanlı

AŞIRI HAREKETLİLİK

DÜRTÜSELLİK

Bahsedilen belirtilerden hepsi olmak zorunda değildir. Belirtiler 7 yaş öncesi başlar ve en az 6 aydır var olmalıdır. Belirtiler hem evde hem de okulda sürmelidir. Ebeveynler, anne karnındayken bile bu çocukların hareketli olduğunu ifade eder. DEHB’li çocuklar yeni doğdukları dönemde bile elleri ve ayakları hareket eden, yaşıtlarından erken yürüyen çocuklardır.

DEHB’li çocuklar okulda ve girdikleri ortamda hızlı hareket etmeleri ve dikkatsizlikleri yüzünden çok fazla uyarıya, etiketlenmeye maruz kalırlar. Bu durum “depresyona, kaygı bozukluklarına, özgüven problemlerine, kekelemeye” yol açar.

    DEHB tedavisinde öncelik “ilaç” kullanımıdır. Ebeveynler ilaç kullanımından çekinseler de çocuğun dikkatinin toplanması ve dürtüselliğinin azalması için ilk başvurulacak şey ilaçtır. İkinci tedavi biçimi ise “oyun terapisi”dir. DEHB’li çocuğun sınırları öğrenmesi ve yaşadığı psikolojik kökenli sorunların çözülmesi için psikoterapi önemlidir. Tüm bu tedaviler sürerken ebeveynin iş birliğine yatkın olması ve terapistinin önereceği sınırları koyması çok önemlidir. 

Exit mobile version