Anne adaylarının hamilelik öncesi diş sağlığı kontrollerini tamamlaması hem anne hem de bebek sağlığı açısından son derece önemlidir. Hamilelik dönemindeki diş tedavileri konusunda dikkat edilmesi gerekenler ve koruyucu önlemler hakkında konuşan Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir “Ağız ve diş sağlığının hamilelik dönemi boyunca sorunsuz olarak idame ettirilebilmesi; özellikle riskli gebeliklerde hem anne adayının hem bebeğin sağlığının riske atılmaması için büyük önem taşır.” dedi.
Hamilelik dönemindeki diş eti hastalıklarının erken doğum, fetüste gelişme geriliği, düşük doğum ağırlığı, preeklemsi ve gebelik diyabeti gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinin altını çizen Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir “Hamilelik planlayan anne adaylarında, beslenme alışkanlıkları, florlü ağız bakım ürünü kullanımı, diş fırçalama alışkanlıkları, mevcut ağız hijyeni, diş çürükleri ve diş eti hastalığı varlığı, daha önce alınmış radyograflar ve yapılmış olan diş tedavileri öğrenilerek öncelikle hastanın diş çürükleri ve diş eti hastalıklarına yatkınlığına göre bir risk değerlendirmesi yapılır. Belirlenen risk durumuna göre, hasta için profesyonel olarak seçilen hijyen ürünleriyle bireysel bir ağız ve diş bakım rutini planlanır, gerekli ise tedavi planlaması hazırlanır ve hamilelik dönemi boyunca hasta karar verilen aralıklarla düzenli kontrollere çağırılır.” açıklamasında bulundu.
Şikâyete göre tedavi uygulanmalı
Koruyucu diş hekimliğinin anne adayları için ileri düzey diş tedavilerinin gerekliliğini azaltması açısından büyük önem taşıdığını belirten Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir şunları söyledi: “Florlü diş macunları ve ağız gargaralarının düzenli olarak kullanılması, profesyonel olarak uygulanabilecek flor preparatları diş çürüklerinin önlenmesinde ve çürük riskinin kontrol altında tutulmasında etkin rol oynar. Hastanın şikayetlerine ve diş hekiminin muayene bulgularına göre, diş tedavisi yapılması gereken durumlarda, hamileliğin ikinci üç aylık dönemi en uygun dönem olacaktır. Hamileliğin son üç aylık döneminde, acil olmayan diş tedavileri doğum sonrasına ertelenmelidir.”
Anne ve bebeğin hayatını riske atabilecek sorunlara dikkat
“Hamilelik sırasında koruyucu diş tedavileri, profilaktik uygulamalar ve diğer diş tedavileri, anne adayını takip eden kadın doğum uzmanının da onay vermesi halinde, uygulanabilir” diyen Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir “En uygun dönem ikinci üç aylık dönemdir. İlk üç aylık döneminde yapılması planlanan, acil diş tedavileri için çok dikkatli olunmalıdır. Gerekli görülen ve doğum sonrasına ertelenemeyecek olan diş tedavilerinin, hamileliğin ikinci üç aylık döneminde yapılması, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde, diş enfeksiyonuna veya hamileliğe bağlı olarak gelişebilecek komplikasyonların önüne geçilebilmesini sağlar. Anne adaylarının diş tedavilerinde kullanılacak olan ilaçların türünün ‘güvenli ilaç’ kategorisinde olmasına özen gösterilmeli ve mümkün olan en düşük dozda ilaç kullanmaya dikkat edilmelidir. Hamilelik döneminde, diş tedavisi yapılacak olan anne adaylarında, kronik sistemik hastalıklar ve riskli gebelikler gibi anne ve bebeğin hayatını riske atabilecek sorunlar göz önünde bulundurularak, mutlaka anne adayını takip eden kadın doğum uzmanının da onayı alınarak işlem planlanmalıdır.” açıklamasında bulundu.
Anneden bebeğe geçebiliyor
Anne olmayı planlayan ebeveynler için farkındalığın arttırılması gereken başka bir önemli konuyu da paylaşan Demir “Anneden bebeğe çürük bakterisi geçebildiği artık kanıtlanmış bir veridir. Bebeğin annenin parmağını emmesi, ortak kaşık kullanımı, mamanın sıcaklığını ebeveynin kendi ağzında kontrol ederek aynı biberonu bebeğe kullandırması anneden bebeğe bakteri geçişi olduğunu en sık gördüğümüz yollar. Dolayısıyla, hamilelikten önce anne adayının tüm diş tedavilerinin tamamlanarak, ağızda çürük bakterisi aktivitesinin baskılanması; doğumdan sonra bebeğin çürük yapıcı mikroorganizmalarla tanışmasının ertelenebilmesi için tartışılmaz bir öneme sahiptir. Bebeklerdeki, erken çocukluk çağı veya biberon çürükleri dediğimiz ve tüm süt dişlenmeyi etkileyen yaygın çürüklerin önüne geçebilmek için atılacak en önemli adımlardan biri, bebeğe çürük bakterisi bulaşmasını engellemektir.” diyerek dikkat edilmesi gereken hususları şu 5 başlıkta özetledi;
1-Hamilelik sırasında diş tedavileri, anne adayını takip eden kadın doğum uzmanının da onay vermesi halinde, uygulanabilir; ancak en uygun dönem ikinci üç aylık dönemdir.
2-Hamilelik planlayan anne adaylarının, hamilelik öncesinde tüm diş tedavilerinin tamamlanması ve bireysel olarak planlanan koruyucu uygulamalarla hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığının idame ettirilmesi anne ve bebek için en doğru ve en risksiz yaklaşım olacaktır.
3-Hamilelik dönemindeki diş eti hastalıklarının erken doğum, fetüste gelişme geriliği, düşük doğum ağırlığı, preeklemsi ve gebelik diyabeti gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği göz önünde bulundurularak; diş eti kanaması, diş etlerinde şişlik ve kırmızılıklar, diş ağrısı gibi şikayetlerin varlığında, vakit kaybetmeden mutlaka uzman bir diş hekimine başvurulmalıdır.
4-Bebeklerdeki erken çocukluk çağı çürüklerinin önlenebilmesi için atılacak olan en önemli adım, anneden bebeğe çürük bakterisi bulaşını engellemektir. Bu da ancak annenin sağlıklı dişlere ve ideal bir ağız hijyenine sahip olması ile sağlanabilir. 5-Kalp, şeker gibi sistemik hastalıklar veya riskli gebelikler ile takip edilen anne adaylarında, diş tedavileri mutlaka kadın doğum uzmanı ile birlikte planlanmalıdır.