COVİD-19’lu Günlerde Diyabetik Hastalara Tavsiyeler Ne Zaman Hastaneye Gitmeliyim?
İlk kez Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan koronavirüs infeksiyonu (COVİD-19), tüm dünyaya yayılmış, ülkemizde de vaka sayısı hızla artmaktadır.
Virüs enfeksiyonundan korunmak için genel sağlık kurallarına uyunuz (Ellerinizi sık sık, su ve sabunla en az 20 saniye boyunca ovarak yıkayın, sosyal mesafe, izolasyon vb). Acil bir durum olmadığı sürece rutin kontrollerinizi erteleyin, sağlık kuruluşlarına başvurmayın. Bu dönem içinde beslenmenize ve uyku düzeninize dikkat ediniz.
Şekerinizi daha sık ölçüp takip edin. Özellikle kendinizi kötü hissettiğinizde veya olağan dışı bir durum hissettiğinizde (yeme düzeninin bozulması, yüksek ateş, enfeksiyon gibi) mutlaka daha sık (4-7 kez) şeker ölçümü yapınız ve kan şekerinizin güvenli aralıklarda olduğundan emin
olunuz. Herhangi bir nedenle yeterince beslenemediğinizi düşünüyorsanız, bulantı, kusma, ishal gibi şikâyetleriniz varsa öncelikle telefon ile sağlık çalışanları ve kurumlarıyla irtibata geçiniz.
Kan şekeriniz düşük seyrediyorsa (80 mg/dl’nin altında) önlem alın, düşüklüğün devam etmesi durumunda öncelikle telefon ile sağlık çalışanları ve kurumlarına ulaşın. Şeker yüksekliği belirtileri hissediyorsanız, şekeriniz 300 mg/dl üzerinde sebat ediyorsa, genel durumunuz bozulduysa mutlaka sizi takip eden ya da size en yakın sağlık kuruluşlarına başvurunuz.
Her türlü acil durumda eğer iletişim kurabildiğiniz bir hekim veya diyabet hemşiresi varsa öncelikle yüz yüze gelmeden bu sağlık çalışanlarına danışın. Yüksek şeker durumunda şeker koması ihtimali için idrar keton testi yapmanız yararlı olacaktır. İdrarda keton testi pozitif bulunduğunda mutlaka doktorunuza, diyabet hemşirenize ya da sağlık kuruluşlarına başvurunuz. Düşmeyen ateş, kuru öksürük, nefes darlığı ve solunum sıkıntınız varsa hemen Sağlık Bakanlığı Danışma Hattı olan SABİM 184 destek hattını arayın. Unutmayın ki, bizlerin ve sizlerin daha sağlıklı günlerde buluşabilmemiz için bunlar önemli.
Evde kalın, Sağlıcakla kalın.