Covid-19’a Karşı Güçlü Bir Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Dünya Sağlık Örgütü’nün artık bir pandemi olarak kabul ettiği koronovirüs hastalığı (Covid-19) ülkemiz için de sağlık açısından büyük bir problem oluşturmaktadır.

Koronavirüsün bulaşmasını engelleyebilecek veya tedavi edebilecek tek başına herhangi bir gıda bulunmamaktadır.

Burada asıl önemli olan bağışıklık sistemini güçlü tutmak adına sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekmektedir.

Aynı zamanda fiziksel aktivite ve düzenli uyku da en az beslenme düzenimiz kadar önem arzetmektedir . 

Covid-19 ile ilgili uygulanan karantina sürecinde  temin edilen gıdaların olabildiğince besleyici,  dayanıklı olması gerekir. Seçilecek gıdaların protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olması dengeli beslenme yönünden büyük önem taşımaktadır.

Dyt. Yasemin Gün

Raf ömrü uzun gıda  denildiğinde ilk akla paketli gıdalar gelse de; aslında günlük yeterli sebze ve meyve tüketimi her gün ve her öğün sağlanmalıdır. Bir bireyin sağlıklı yemek  menüsünde  her ana öğünde tabağın bir çeyreği sebzelerden, diğer çeyreği tam tahıl ürünlerinden ve kalan yarısının eşit üç parça halinde meyvelerden, yüksek proteinli gıdalardan (kurubaklagiller, et, yumurta, balık, tavuk, yağlı tohumlar, vb.) ve süt ürünlerinden (süt, yoğurt, ayran, peynir vb.) tercih edilmelidir.

Bunların  yanında en önemli unsurlardan birisi de günlük yaklaşık ortalama 2-2,5 lt. su tüketimine dikkat edilmesi gerekmeltedir. 

Soframızda bu dönemde haftada en az iki  gün yer vermemiz gerekin protein oranı yüksek raf ömrü uzun olan baklagiller bulunmaktadır. Yeşil, kırmızı mercimek, nohut, fasulye çeşitleri, barbunya, vb. gıdalar her gün tüketilebilirler.

Omega 3 açısından zengin olan balığı ise tazesini bulamasak bile bu karatina sürecinde dondurulmuş ,konserve, ton balığı olarak en az hafta 2 gün tüketlmesi gerekir. 

Yumurta ve peynir çeşitleri de uygun koşullarda saklandığında uzun süre dayanabilen kaliteli hayvansal protein içeren gıdalardır. 

Bağışıklık sistemimizi ve Sindirim sistemimizi de güçlü ve sağlıklı tutmak açısından içerisinde faydalı mikroorganizmaları bulunduran  probiyotik takviyeli yoğurt ve kefir gibi ürünleri de bu dönemde tüketmeye özen göstermeliyiz. 

Tabi tüm bunların yanında özellikle bu süreçte tüketiminin sınırlandırılması gereken yiyecek ve içeceklerin tüketimine çok dikkat edilmelidir.  

 Kan şekerini hızla yükselten şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler, beyaz ekmek de dâhil hamur işi ürünler, işlenmiş et ürünleri, aşırı tuz içeren besinlerdir (hazır soslar, cips gibi tuzlu ürünler, patlamış mısır, tuzlu kurabiyeler, vb.).

Alkollü içeceklerin de bu süreçte sınırlı tüketilmesi çok önemlidir. Vitamin,mineral emilimini olumsuz etkilemesinin yanı sıra  uyku kalitesini bozmaktadır.

Exit mobile version