Covid 19 Yeni varyantıyla yeniden gündemde

COVID-19 etkeni olan SARS-CoV-2 nin de yeni endişe uyandırıcı varyantlarının ortaya çıkmaya devam ettiğine dikkat çeken Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, güncel dolaşımda olan SARS-CoV-2 varyantı diğer solunum yolu virüslerinden bulaşıcılığı daha yüksek olduğunu ve özellikle yaşlıların da içinde bulunduğu riskli grupları daha çok etkilediğine değindi. Yoğunlaşan hastane yatışlarını önlemek ve genel olarak hastalıktan korunmak için önlemlerin artırılması gerektiğini söyledi. 

Pandemi bitti düşüncesiyle tüm dünyada önlemler kalktı. Ancak virüsler varlığını sürdürüyor. Üstelik bağışıklık sistemimiz bu virüsleri unuttuğu için de yeterince savaşamıyor ve hastalıklar çok daha yoğun bir şekilde yaşanmaya devam ediyor. “Bugünlerde bütün solunum yolu etkeni virüslerin toplumda dolaştığı ve bu nedenlerle hastanelere yatışların arttığı bir dönemdeyiz” diyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, özellikle yaşlılarda ve küçük çocuklarda viral solunum yolu hastalıklarının ağır seyrettiğini hatırlattı. 

“ENDİŞE EDİCE VARYANTLAR ÇIKMAYA DEVAM EDİYOR”

Tüm dünyada Kasım 2023 ün ortalarından itibaren COVID-19 vaka artışlarının dikkat çekici şekilde arttığına işaret eden Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, “Genetik olarak değişikliğe uğramış virüse “varyant” diyoruz. Bulaşıcılığı ve hastalandırıcılık özelliği artmış, laboratuvar testlerinden ve ilaçların etkisinden kaçabilen varyantlara ise “endişe uyandıran varyantlar deniyor. COVID-19 etkeni olan SARS-CoV-2 nin de yeni endişe uyandırıcı varyantları ortaya çıkmaya devam ediyor” diye konuştu. 

SARS-COV-2 VARYANTININ BULAŞICILIĞI DAHA YÜKSEK

Tüm dünyada Kasım 2023 ün ortalarından itibaren COVID-19 vaka artışlarının dikkat çekici boyutta arttığını belirten Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, güncel dolaşımdaki SARS-CoV-2 varyantının diğer solunum yolu virüslerinden bulaşıcılığının daha yüksek olduğunu ve bu nedenle özellikle yaşlı grubu çok etkilediğini anlattı. Bu nedenle de ülkemizde son aylarda hastanelere ve yoğun bakım ünitelerine yatışlarda artışın devam ettiğini değinin Prof. Dr. Topkaya, “Grip için hastalığın erken saptanması durumunda etkili olan bir ilaç bulunmaktadır ve ilacın erken başlanması hastalığın hafif seyretmesini sağlamaktadır. Oysa ki COVID-19 için etkili bir ilaç yoktur. Bu nedenle hem grip hem de COVID-19 dan kaçınmak için en önemli yöntem korunmadır” diye konuştu. 

ŞİKAYETLER ALTTA YATAN HASTALIĞA GÖRE ARTABİLİYOR

Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya’nın verdiği bilgiye göre, güncel varyant ile oluşan belirtiler; boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük, yorgunluk, baş ağrısı, kas ağrısı, ateş ve terleme gibi griple benzer şekilde yaşanıyor. Prof. Dr. Topkaya, hastaların çoğunda klinik tablonun hafif seyirli olmakla birlikte bu durumun hastanın altta yatan hastalığı olup olmaması ve bağışık durumuyla yakından ilişkili olduğunu söyledi. 

“PANDEMİNİN BAŞINDAKİ ÖNLEMLERİ HATIRLATMAKTA YARAR VAR”

Varyantlara karşı geliştirilen aşıların ülkemizde bulunmadığını bu nedenle önlemlerin çok daha önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu nedenle bulaşıcılığı çok artmış olan yeni SARS-CoV-2 varyantı ve diğer solunum yolu virüslerinden korunmak için maske, mesafe, kalabalık ortamlardan kaçınma, el hijyeni, hastaların izolasyonu gibi pandeminin başında daha sıkı uyduğumuz önlemleri yeniden hatırlamakta ve günlük hayatımızda uygulamakta yarar var.”

Exit mobile version