Çocukluk döneminde bacak ağrıları sık görülen bir durumdur. Özellikle akşam saatlerinde bazen bir bacakta bazen her iki bacakta dizlerde ayak bileklerinde ve baldır arkasında gezici ağrılar olabilir. Bu ağrılar zaman zaman ortaya çıkabilir. Uzun süreli değildir bazen bir kaç gün üst üstte olabilir bazen de uzun süre sessiz kalabilir. Ağrının özelliği tam lokalize edilememesidir. Çocuk her ağrı oluşunda farklı yerlerini gösterir. Gündüzleri herhangi bir aktivite kısıtlığı topallama aksama yoktur. Genel muayenede ağrıyan bölgelerde şişlik kızarıklık morarma gibi belirtiler görülmez. Bazen çocuğu uykusundan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Bu ağrıların sebebi büyüme döneminde özellikle hızlı büyüme dönemlerinde kemik ve diğer yapıların aynı ölçüde büyüyememesinden kaynaklanır. Kas ve sinir dokusu gerildiği için gezici ağrılar ortaya çıkabilir.
Çocukluk döneminde bu tür ağrılara büyüme ağrısı diyebilmemiz için mutlaka çok iyi bir inceleme ve araştırma yapılmalıdır. Çok hareketli olan çocuklarda özellikle düşme atlama koşma gibi aktivitelerden sonra travmaya bağlı ağrılar olabilir. Bunlar gözlemle bile şişlik hassasiyet morarma olup olmadığını bakılarak ayırt edilir. Ama asıl önemlisi enfeksiyon ve her türlü romatizmal hastalıkta ortaya çıkan ağrılarda ayırt edilmesidir.
Çocuğun genel durumunda değişiklikler sistemik ateş huzursuzluk iştahsızlık gibi durumlarda labratuvar testleri ve diğer testlerden yararlanılabilir. Hatta bazen bu tür ağrılar lösemi gibi ağır hastalık tablosunun bir belirtisi olabilir. Bu yüzden çocukluk döneminde bacaklarda görülen gezici ağrılara büyüme ağrısı teşhisi koymadan önce çok dikkatli bir araştırma yapılması gereklidir.