Beslenme ve Diyet

Çocukların su mataralarında hijyene Dikkat

Okullar başlarken öğrencilerin yanından eksik edilmemesi gereken su mataraları, yeterli hijyen sağlanmadığı takdirde büyük sağlık sorunlarına yol açabiliyor. LifeClub hekimlerinden Uzm. Dr. İrem Önlen, su mataralarından kaynaklanabilecek sağlık sorunlarını anlattı.

Çocuklar okula giderken beslenme çantasının yanında olmazsa olmazlardan birisi de su matarasıdır. Özellikle çocukların yeterli ve temiz su tüketmesi, sağlık açısından büyük önem taşıyor. Bu yüzden çocuklar okula giderken su mataralarını eksik etmemek gerekiyor.

Su mataralarının düzenli olarak temizlenmemesi, bakteri ve mikropların üremesi için uygun ortam yaratıyor. Sıcak ve nemli ortamlarda uzun süre bekleyen su, zararlı mikroorganizmalar için ideal bir üreme alanı haline gelebiliyor. Bu durumun da mide rahatsızlıkları, ishal gibi sağlık problemlerine yol açabileceği belirtiliyor. Ayrıca, temizlenmeyen su mataraları, uzun vadede bağışıklık sistemini zayıflatarak daha ciddi hastalıklara da neden olabiliyor.

Bakteri ve Mikroplar İçin Uygun Ortam Sağlıyor

LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri’nden Uzm. Dr. İrem Önlen su mataralarında hijyen konusunun sağlık açısından önemine dikkat çekti: “Su mataralarında bakteri, mikrop birikimi çok hızlı gerçekleşebilir ve bu durum, öğrencilerin su içerken farkında olmadan bu mikropları vücutlarına almalarına neden olabilir. Bunun sonucunda da mide rahatsızlıkları, ishal ve hatta daha ciddi enfeksiyonların görülme riski artar.

Uzm. Dr. İrem Önlen

Yapılan bir araştırmaya göre, yeniden kullanılabilir su şişeleri veya mataralar ortalama 20,8 milyon koloni oluşturan bakteri içeriyor ve bu da bir klozetteki mikroplardan 40.000 kat daha fazladır. Bu yüzden matara hijyenini doğru yapmalıyız.”

6 Maddeye Dikkat!

Uzm. Dr. İrem Önlen su mataralarının hijyeninde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

  1. Hastalanma riskini en aza indirmek için, matarayı her kullanımdan sonra iyice yıkayın. Sıcak su ve bulaşık deterjanı kullanarak içini, kapağını temizleyin. Ulaşılması zor alanları da fırça kullanarak detaylı bir şekilde temizleyin.
  2. Matarayı, su dışında şeker açısından zengin sıvılar (meyve suları vb.) gibi başka bir şeyle doldurmaktan da kaçınmalısınız, çünkü şeker bakteri oluşmasını teşvik edebilir.
  3. Matara uzun süre güneşte kalmamalı veya arabadaki bardak tutucusunda bırakılmamalıdır. Sıcaklık ve nem karışımı bakteri üremesini daha da artırabilir.
  4. Eğer matarayı uzun süre kullanmayacaksanız, tamamen kurutup kapağını açık bırakarak dondurucuya koyabilirsiniz. Böylece bakterilerin çoğalmasını engelleyebilirsiniz.
  5. Bir diğer önemli husus ise su mataralarının dış yüzeyinin de temiz tutulmasıdır. Mataraların taşınması sırasında ellerdeki kir ve mikroplar mataraya bulaşabilir. Özellikle ağız kısmının temizliği, bu mikropların vücuda alınmasını engellemek için büyük önem taşır.
  6. Mataraları belirli aralıklarla değiştirin. Özellikle çizilen veya kötü kokan mataralar kullanılmamalıdır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir