Çocukların göz sağlığını bozan 5 yaz tehlikesi!

Yaz mevsiminde bahçede, parkta, kumsalda arkadaşlarıyla oynamak… Deniz ve havuzda yüzmek… Hiç kuşkusuz çocukların sıcak havalarda en çok sevdikleri aktiviteler bunlar. Ancak açık havada daha fazla zaman geçirmeleri, önlem almadığımız takdirde bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Yeterince temizlenmemiş veya kimyasaldan zengin havuz suyundan güneş ışınlarına kadar pek çok tehlike enfeksiyon, daha da kötüsü ileriki yaşlarda erken katarakt oluşumu gibi önemli sorunlara yol açabiliyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özgül Altıntaş, yaz aylarında çocukların göz sağlığı için alınması gereken en önemli korunma yönteminin, güneşin yeryüzüne dik olarak ulaştığı 10: 00-16:00 saatleri arasında gözlerini güneş ışınlarından olabildiğince uzak tutmak olduğuna dikkat çekiyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özgül Altıntaş yaz mevsiminde çocukların göz sağlığını bozan 5 tehlikeyi anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

Göze Yabancı Cisim Kaçması

Dış mekanlarda daha fazla zaman geçirilen yaz aylarında çocukların gözlerine; kum, toz, sinek veya ot gibi yabancı cisimler girebiliyor. Bazen kendi kirpikleri de gözlerine kaçabiliyor. Bu durumlarda gözlerde; kanlanma, sulanma, ışığa hassasiyet ve artan ovuşturma ihtiyacı oluşabiliyor.

Ne yapmalı?

Göz Travmaları

Çocukluk çağının en büyük sorunlarından biri de; delici, sivri, parlayıcı veya temizlikte kullanılan kostik maddeler nedeniyle gelişen göz travmaları oluyor. Açık havada yaptıkları sporlarda çocukların gözlerine; top, dirsek, el-tırnak gelebiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özgül Altıntaş“Bunlar gibi doğrudan oluşan travmalar gözün ciddi şekilde yaralanmasına, korneanın çizilmesine, retina yırtıklarına, göz içi kanamalarına ve ödemine neden olabilir” diyerek şu uyarıda bulunuyor: ”Önemsenmeyen bir darbe o an fark edilmese de, ilerleyen zamanda kalıcı körlüğe yol açabiliyor. Bu nedenle gözde travma oluştuysa zaman kaybetmeden göz hekimine başvurmalı.”

Ne yapmalı?

Güneş Işınları 

Yaz aylarında artan ultraviyole ışınları gözlere doğrudan zarar verebiliyor. Prof. Dr. Özgül Altıntaş, zararlı ışınların en sık, gözün beyazı üzerinde pinguequla denilen kalıcı kabarık bir tabaka oluşturduğunu belirterek, “Dışarıdan da görülen bu tabaka batma, yanma ve kızarıklık gibi şikâyetlere yol açıyor” diyor. Prof. Dr. Özgül Altıntaş uzun süre ultraviyole ışığına maruz kalmanın çocuklarda ileride erken yaşta katarakt ve retina hastalıklarıyla sonuçlanabileceğine da dikkat çekiyor.

Ne yapmalı?

Alerji

Yaz ve bahar aylarında havada daha fazla bulunan toz ile polenler alerjiyi tetikleyerek gözlerde genellikle kanlanma, kaşıntı ve sulanmaya yol açıyor. Işığa karşı hassasiyet gelişiyor ve göz kapakları şişebiliyor. Gözlerini ovalama ve kaşıma gözlerde daha da artan kaşıntı ihtiyacına neden oluyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özgül Altıntaş el ve gözlere fazla temas etmenin göz enfeksiyonlarının oluşumunda önemli bir sebep olduğunu hatırlatarak, “Bu durumda viral ve bakteriyel göz enfeksiyonlarının gelişme riski artıyor. Covid-19 virüsünün göz yoluyla bulaşma ihtimali yüksek. Bu nedenle salgınla mücadele ettiğimiz bu günlerde gözlerde kaşıntısı olan tüm çocukların tedavilerinin hızla yapılması gerekiyor” diyor.

Ne yapmalı?

Deniz Ve Havuz Suyu

Havuz kloru ve deniz tuzu gözlerde kızarıklık ya da tahrişler yapabiliyor. Bunun sonucunda göz enfeksiyonları ve alerjik konjonktivit gelişebiliyor.

Ne yapmalı?

Exit mobile version