Nedir?: KONJENİTAL PES EQUİNOVARUS DEFORMİTESİ olarak bilinen doğuştan çarpık ayak hastalığı, ayakların doğuştan içe ve aşağıya doğru olan eğikliğidir. 1000 doğumdan 1 tanesinde görülür ve erkek çocuklarda sık rastlanır. Günümüzde hamilelik sırasında yapılan USG takiplerinde tanı konabilen bir ortopedik problemdir. Tek ayakta veya her iki ayakta olabilir. Ailede varsa bebekte görülme oranı 2 kat artar.
Nedenleri: Kesin nedeni bilinmemektedir. Ayaktaki şekil bozukluğunun sebebi, bebeğin baldır kaslarındaki kısalık ve gerginlik nedeni ile ayakta içe dönüklük ile eklem-kemik arası ilişkisinin bozuk olmasıdır. Bu hastalar GKD yönünden de araştırılmalıdır. Rahatsızlık tek taraflı ise rahatsız olan taraftaki baldır da daha incedir.
Tedavi hemen doğumu takiben haftalık alçı değişimleri ile başlamak çok önemlidir. Çünkü erken tedavi ile ayak tam olarak düzelebilir veya cerrahiye duyulan ihtiyaç azalır. Her hafta alçı pozisyonu değiştirilir, böylece aşamalı olarak düzelme sağlanır. Ayağın tam düzelmesi 8-12 hafta içinde olur. İnatçı olgularda cerrahiler uygulanır. Alçıdan sonra da ayağa 2 yaşına kadar Ponseti cihazı giydirilir.
12 yaşında ayak son şeklini almasına rağmen kızlarda 15-16, erkeklerde 17-18 yaşına kadar kontroller devam edilmelidir.