Bebek ve ÇocukPsikiyatri – Ruh Sağlığı

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlıkları

Pek çok anne ve babaya tanıdık gelen bir söylem olmalı. Özellikle çocuğunuzun tırnakları ile içli dışlı bir ilişkisi varsa…

Peki, hiç düşündünüz mü; çocuğunuz neden tırnak yiyor olabilir? Üstelik her seferinde uyarmanıza rağmen… Belki de cevap sorunun içindedir. Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim?

Belki de çocuğunuz ile iletişime geçtiğiniz an, sadece tırnak yeme anı vardır.

Çocukların dünyası basittir. Yalnızca anlaşılmak, sevilmek ve güvende hissetmek isterler. Bazı küçük yaramazlıkları bile sizinle iletişimin bir yolu olarak görürler. “Siz çocuğunuza kızıyor olsanız dahi.” Bu çok acı bir tablo.

Gelelim tırnak yeme konusuna;

Tüm çabalarınıza, ısrarlarınıza, cezalarınıza hatta ödüllerinize rağmen çocuğunuz tırnak yemeye devam mı ediyor?

Öncelikle ilk olarak şunu belirtmek isterim; eğer çocuğunuz 2 yaş ve öncesi ise ve tırnağını ya da parmağını emme davranışını gösteriyorsa panik olmaya veya çocuğunuzun üzerinde baskı kurmaya çalışmayın. Çünkü bu davranış, emme dönemindeki eksikliği giderici bir davranıştır.

Eğer emme döneminde sonraki döneme denk gelen bir tırnak yeme davranışı var ise, bu güven yoksunluğunun dışa vurumu olarak nitelendirilmektedir. Bu dönemde, ebeveynlerin baskıcı tutum ve davranışları, çocuğun elini sürekli olarak ağzına götürmesine neden olur.

Tırnak Yiyen Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalıdır?

Uzm. Kl. Psk. Edagül Dursun

Tırnak yeme davranışı, çocuğun ruhsal dünyasındaki bir çatışmanın dışa vurumu olabilir. Eğer bu dönemde çocuk ebeveyni tarafından eli bantlanarak, tırnaklarına acı oje sürülerek, ellerine acı biberler sürülerek engellenmeye çalışılırsa, çocuk üzerinde kurulan bu baskı ruhsal bir kaygıya, travmatik bir anıya dönüşebilir. Çocuk bu durum karşında tırnak yeme davranışına ara verse bile, bir süre sonra yeniden ortaya çıkar.

Bu nedenle önemli olan;

Çocuğun ruhsal dünyasında var olan problemi çözmek, onu anlamaya çalışmaktır. Çocuğunuzu anlamaya çalışırken ki ilk adım;

1-Çocuk duygularını ifade etmede zorluk çekiyor olabilir. Baskı altında hisseden çocuk duygularını ifade etmede zorluk çeker ve bunun sonucu olarak da tırnak yeme davranışı ortaya çıkar. Çocuğunuzu gözlemlediğinizde, tırnak yeme davranışı eğer çekingen bir şekilde kendisini gösteriyor ise kendisini güvensiz hissediyor olabilir. Bu durumda dikkat edilmesi gereken nokta, çocuğun yanında olan yetişkinin veya anne-babasının onunla konuşurken ki ses tonu, hitap şekli çocuğun benliğine zarar verici şekilde olmamalıdır.

2-Çocuk ile anne arasındaki bağlanma probleminin bir sonucu olabilir. Çocuk, annesinin onu sevdiğine güvenmeli ve aralarında bir sevgi bağı olmalıdır. Çocuk anne tarafından sevgi ihtiyacının karşılanmasını istediği zamanlarda reddedilmemelidir.

Çocuk bulunduğu sosyal ortamda kendi gibi olabiliyor, bir işi yapabildiğini fark ediyor, yetişkinlerden tarafından eleştirilmediğini onaylandığını hissediyor ise tırnak yeme davranışını kendiliğinden bırakacaktır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir