Çocuklar okula karşı tepkilerini farklı şekillerde gösterirler;
- -Servise binmek istemeyebilirler
- -Hasta olduğunu söyleyebilirler
- -Yavaş hazırlanabilirler
- -Bunların yanında biyolojik tepkilerde verebilirler (başları ağrıyabilir,mideleri bulanabilir,kusmaya başlayabilirler.)
Bunların hepsi çocuğunuzun okula karşı bir kaygısının olduğunun belirtileridir. Bu kaygının nedeni değişmektedir. Önemli olan panik yapmadan ve kendi çocukluğunuzu aklınıza getirerek kaygının altında yatan nedeni bulmaktır. Çocukların okul açıldıktan sonraki ilk bir iki hafta zorluk yaşamaları normaldir. Eski rutinlerine yeniden başlarlar ya da bazı rutinlerle ilk kez karşılaşırlar. Alışma evresi zaman alacaktır. Çocuğunuzun okul kaygısının altında sizden ayrı kalma korkusu , özgüven eksikliği ,yeni ortama uyum sağlayabilme kaygısı ,sosyal fobi, kardeş kıskançlığı veya olumsuz bir olay yaşama (akran zorbalığı, yanlış öğretmen tutumu vb.) olabilir.
Ne yapabilirsiniz?
- Çocuğunuzla sık sık okul hakkında konuşun, konuşurken ayrıntılara girmeye özen gösterin.
- Öğretmeniyle iletişim kurun
- Okul ortamı çocuğunuz için yeniyse onu birlikte tanıyın ve orda yapacaklarını anlatın. Bunu anlatırken örneğin; artık büyüdün abi, abla oldun okula gidip yeni şeyler öğreneceksin artık bizden ayrı kalabilecek yaştasın gibi konuşmalar çocuğunuzun kaygı düzeyini arttıracaktır. Bunun yerine okul senin için de bizim içinde yeni bir ortam( kendi çocukluğunuzda yaşadığınız korkulardan bahsedebilirsiniz ve daha sonra nasıl rahatladığınızdan) orda yeni bilgiler öğreneceksin ve bunları eve geldiğinde birlikte konuşabiliriz, okulun dışında tüm hayatımız aynı devam edecek(birlikte yaptığımız aktiviteleri yine yapacağız, yine oyun oynamaya devam edeceksin.)
- Çocuğunuz ayrılma kaygısı yaşıyorsa ayrılmadan önce duygusal tepkiler vermeyin ve vedalaşmayı uzatmayın. Daha nötr ifadelerle onu uğurlayın. Örneğin; okula gitme zamanın geldi ihtiyacın olduğunda bende orada olacağım, zamanla alışacaksın gibi.
Bunlara rağmen çocuğunuz hala okula gitmek istemeyebilir ne yaparsanız yapın onu ikna edemeyebilirsiniz. Önceden yapmadığı davranışları yapmaya başlayabilir (tırnak yeme,altını ıslatma.. vb) bu gibi durumlarda mutlaka yardım almanızı öneririm ..