Çocuklarda kıskançlık birçok sebeple kendini gösterebilir ama önemli olan çocuğunuzun yaşadığı kıskançlığı kabul ederek nasıl kontrol altına alacağınızı bilip ona göre davranmaktır. Kimi ebeveynler çocuklarının kıskanmalarını görmezlikten gelip kabul etmekte zorlanırlar hatta çoğu zamanda kabul etmezler. Örneğin; ‘’benim çocuğum kardeşini hiç kıskanmadı’’ ya da ‘’benim çocuğum kimseyi kıskanmaz ‘’ gibi bir yerde çocuklara dayatılmış gibi duran cümleleri çevrenizdeki anne babalardan hepiniz zaman zaman duymuşsunuzdur. Her çocuk kıskanabilir. Bu kıskanmalar kardeşine yönelik de olabilir, arkadaşı içinde olabilir ya da anne babasını bile kıskanabilir. Kardeş kıskanmaları özellikle küçük yaş gruplarında daha çok karşımıza çıkar. Aileye yeni bir bebeğin katılması ağabeyinin ya da ablanın kıskançlığı bebek daha doğmadan öncede kendini gösterebilir, ya da bebek doğup belli bir yaşa geldikten sonrada bu kıskançlıklar başlayabilir. Bu kıskanmalar çok farklı çeşit çeşit sebeplerden kaynaklı olabilir. Bebek doğmadan önce anne ve baba ağabeyi ya da ablayı karşılarına alarak, onlara bilgi vererek, durumu anlatarak onları hazırlamalıdırlar. Bu anlatımı yaparken özellikle çocuklarına duydukları sevgide hiçbir eksilme hiçbir azalma olmayacağını mutlaka söylemelidirler. Çünkü özellikle küçük yaş grubundaki çocuklarda bu sebepten kaynaklı kıskanmalar kendini göstermektedir. Bebek doğduktan sonra da çocuğunuzla yaptığınız rutinlerin bozulmamasına dikkat edilmelidir. Eğer ebeveynlerden biri yapamıyorsa diğeri mutlaka çocukla vakit geçirmeyi ihmal etmemelidir. Bu vakitlerin kaliteli olmasına da özen gösterilmelidir. Geçirilen süre az bile olsa çocuk için keyifli olduğu sürece çocuklar bu ailedeki yeni sürece daha kısa sürede adapte olacaktırlar. Eğer çocuğunuz kreşe, yuvaya vs. gidiyorsa doğumdan bir süre sonra göndermeye başlayın çünkü doğumdan hemen sonra gönderirseniz kendisini evden göndermek istediğini ya da bebekle daha çok vakit geçirmek istediğinizi düşünerek bu durum onda kaygı ve sıkıntı oluşturabilir.
Kardeş kıskançlığının yanında çocuğun arkadaşları arasında da yine kıskanmalar yaşanabilir. Çocuklar kimi zaman bazı eşyalarını kıskanırlar ve arkadaşları ile paylaşmak istemezler ve genellikle de ebeveynleri tarafında paylaşılmaya zorlanırlar. Ebeveynler tarafından yapılan bu davranış çok da sağlıklı bir davranış değildir. Çünkü çocuk için önemli olan bir eşyayı, arkadaşı ile paylaşmak istememesi normal bir durumdur. Eğer çocuğunuzda her durum için böyle bir hava hakim ise bu durumun sebeplerini çocuğunuza sorarak (elbette onu azarlamadan ya da ona kızmadan) onunla konuşmalısınız, ama çok az bir durum için bu geçerli ise o zaman çocuğunuzun paylaşmak istememesine saygı göstermelisiniz.
Unutmamalıyız ki, her çocuk kıskanabilir. Kıskanma normal bir duygudur. Önemli olan bu kıskanmayı (eğer bir kardeş kıskançlığı ise) çocukları önceden bilgilendirerek değişen yeni aile düzenini(çünkü aileye yeni bir birey daha katılıyor elbette bazı düzenler değişecektir.) ona anlatmak gerekir. Eğer bir akran kıskançlığı yaşanıyorsa hangi sebepten kaynaklı olursa olsun kıskançlığın sebepleri mutlaka öğrenilmelidir ama bunu yaparken sorguya çeker gibi değil ya da ‘’sen kıskanıyor musun onu ?’’ tarzında sorular ile yapılmamalıdır. Daha çok sebeplerini öğrenebileceğimiz tarzda sorular sorulmalıdır.