Çocuklarda Kardeş kıskançlığı

Uzman Klinik Psikolog Yüsra Saraç konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Çocuğun hayatına dahil olan yeni kardeş yaşadığı en stresli olaylardan biri olabilir. Daha önce anne-babasını paylaşmayan kendini biricik hisseden çocuk için hayat oldukça değişecektir. Çocuğunuz bir kardeş istediğini söyleyebilir, ama aslında onun isteği kendisine bir oyun arkadaşı olacak, istediğinde yanında istemediğindeyse onu gönderebileceği biridir. Anne babasını paylaşması gereken biri değil. Çocuk bu ayrımı yapamaz. Daha öncesinde ne kadar konuşmuş olursanız olun, onu hayatınızın yeni düzenine ne kadar alıştırdığınızı zannetseniz de işler hiç de düşlediğiniz gibi gitmeyebilir.

Evdeki yeni bebeğin varlığı çocuğunuz üzerinde yoğun stres, gerginlik, üzüntü, kırgınlık yaratabilir. Çocuk gerginliğini, saldırganlık ve uygunsuz davranışlarla, inatlaşma, gerileme ya da işbirliğine yanaşmama olarak gösterebilir. Özellikle tek çocuklar yeni kardeşin varlığında kendini tahtan indirilmiş bir kral gibi hissederler. Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını, anne babasının onu eskisi kadar sevmediğini düşünürler. Bu yüzden kardeşine ve anne babasına öfke, saldırganlık duyguları beslerler. Eve yeni bebeğin gelmesi çocuk için anne babasının suçudur. Dolayısıyla anne babasına öfkelenmesi de oldukça normaldir.

Ne yapabilirsiniz? 

–           Ve son olarak bu çok doğal bir süreç. Çocuk kendi içinde yaşadıkları ve hissettikleriyle dışarıya bulunduğu davranışlarda kendi içinde oldukça haklı. Bu yüzden çocuğunuza kardeşini kıskandığı, ona öfkelendiği için kızmayın, cezalandırmayın. Kardeşini sevmesi kabullenmesi gerektiğini dile getirmeyin.  Kıskançlığını anladığınızı, kendinizin de böyle bir durumda aynı duyguları hissedeceğinizi anlatın. Durumu normalleştirin. Bu durumun geçici olduğunu da unutmayın .. 

Exit mobile version