Çocuk ve Ergenlerde İnternet Bağımlılığı
Artık hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen internet gün geçtikçe yararlarının dışına çıkmaktadır. Biz yetişkinler bunu daha kolay bir şekilde kontrol edebilirken, çocuk-ergenler de bu pekte böyle olmamaktadır.
Neler yapabiliriz?
-İlk olarak bağımlılığı sadece çocuk-ergen için düşünmemeliyiz. Araştırmalar bağımlı bir çocuk-ergen ‘in aile içi etkileşiminin zayıf olduğunu göstermektedir. Bu yüzden sürece anne-baba hatta yakın akrabaların da dahil olması iyileştirici etkiyi artırmaktadır.
-Bağımlılığı etkileyen bir diğer etken olarak aile kontrolünün çok olması ya da çok az olmasından da bahsedilmektedir. (Young)
-Ekran diyeti ve davranışçı teknikler tedavi de kullanılmaktadır. Bunlar; çocuğun bağımlılığını ilk olarak tespit etmek. Günde kaç saat kullandığını tespit ettikten sonra gün gün bu saatleri azaltmaya başlıyoruz. Burda takip etmek ve pazarlık yapmamak çok önemli.
-Alıştırmalar yapılabilir. Bilgisayarı aç, en sevdiğin oyuna gir ama oynama, kapat. (Davranışçı Teknikler)
-Bağımlı olan çocuk-ergenin zaman yönetimi bozulmuştur. Bu yüzden yanına çalar saat koyulabilir. Saat çaldığında bilgisayar-tablet kapatılmalıdır.
-İnternet kullanımının olacağı saatleri zıt olarak ayarlayabilirsiniz. Örneğin sabah kahvaltıdan sonra yarım saat gibi. (Okula giden çocuk için) Kullanım süresi kısaltılabilir böylelikle.
-Ekran diyetine ailenin de katılması önemlidir. Çocuk-ergen ‘ e örnek olunmalıdır. Evin içinde başka neler yapılabilir? Çocuk-ergen ‘in zevk aldığı şeylerin iyi bilinmesi gerekir.
-Hem anne hem baba ile sık sık aktiviteler yapılmalı, aile içi etkileşim artırılmalıdır.
-Çocuk-Ergen ‘in ne için interneti kullandığı tespit edilmelidir. (Kendini var etme amacı sosyal sanal ortam da var olmak istediği kişiliği ortaya koyuyor olabilir.)
Ekran diyeti sırasında ilk haftalar ağlamalar, sinir krizleri çok normal görülmektedir. Burda yapacağınız en önemli şey tutarlı kalmak ve pes etmemektir.
3.hafta sonrasında olumlu değişimler görülmektedir, bu değişimleri çocuk-ergenle paylaşabilir ve bundan sonra ki zamanların da planlanmasını birlikte yapabilirsiniz.
-Bu bir süreçtir ve tamamen bitmesi diye bir şey yoktur bağımlılık en aza indikten sonra da bundan sonra ki süreçler de yine bu tekniklerin sürekli kullanılması gerekebilir.