Çocuğunuzun Dişi Kırılırsa Neler Yapabiliriz?
Çocuklarda diş ve dudak yaralanmaları çok sık karşılaşılan bir sorundur. Kazalar nedeni ile diş kırılmaları ve hatta dişin bütünüyle yerinden çıkması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bu gibi acil durumlarda ebeveynlerin ne yapması gerektiğini bilmesi, çocukların ağız sağlığının korunması açısından çok şey kazandıracaktır.
Diş kırılırsa ne yapmak gerekir?
Bir kaza sonucu çocuğun dişini bir kısmı kırılırsa yapılması gereken ilk şey kırık diş parçasının bulunması ve mümkün olan en kısa sürede diş hekimine başvurulmasıdır. Kırığın şekli ve büyüklük miktarına göre dişhekimin kırık parçayı tekrar yerine yerleştirme ihtimali değişir. Şartlar uygunsa kırık parça tekrar doğal diş ile birleştirilebilir.
Diş tümü ile yerinden çıkarsa ne yapmak gerekir?
Çocuklarda gerekli şartlar sağlanabilirse tamamı ile çıkmış olan diş dahi yerine konulabilir. Yapılması gereken ilk iş çıkmış olan dişin bulunmasıdır. Ancak böyle bir durumda çıkan dişin kök kısmımdan tutmamaya çok dikkat etmek gerekir. Çünkü dişin kök kısmında, diş yerinden çıksa dahi bir süre canlı kalabilecek hücreler bulunur. Bu hücreler tamamı ile çıkan dişin tekrar yerine yerleştirildiğinde kemiğe tutunabilmesini sağlarlar. Bu nedenle çıkan dişin kök kısmından tutulmaması çok önemlidir. Dişi doğru koşullarda muhafaza edip en geç iki saat içerisinde dişhekimine başvurabilirseniz, dişin tekrar yerine yerleşip, kemiğe tutunma şansı büyük ölçüde artar.
Çıkan dişi nasıl muhafaza edilmelidir?
Öncelikle tekrar ediyorum kök kısmından tutmadan hafif şiddetle akan suyun altında diş yıkanmalıdır. Eğer siz veya çocuğunuz panik halde değilseniz dişi yerine oturtup, en kısa sürede dişhekimine ulaşabilirsiniz. Ancak dişi yerine yerleştiremezseniz süt ya da serum içerine koyarak da getirebilirsiniz. Süt ve serum hücrelerin canlı kalmasına yardımcı olacaktır. Yakınlarımızda süt veya serum bulmak gibi bir imkanı yoksa dişi tükürük içerisinde saklamaya çalışmak gerekir. Çocuğunuzun biraz sakinleşmesini bekledikten sonra yıkadığınız dişi çocuğunuzun ağız içerisinde bekletmesini sağlamaya çalışmalısınız. Böyle bir durumda çocuğun dişi yutmaması için alt çenede arka tarafa doğru yanakla dişler arasındaki bölge dişin en rahat ve güvenli saklanabileceği alandır.
Bu şartlardan birini sağlayıp en geç iki saat içerisinde diş hekimine başvurabilirseniz, çocuğunuzun tekrar sağlam dişine kavuşma şansı büyük ölçüde artar.
Herkese sağlıklı günler dilerim.