Çocuğum Boş Zamanlarında Çalışmalı Mı?
Çocuklar çalıştırılmalı mı? Danışanlarımızdan, öğretmenlerden, velilerden sıkça duyduğumuz sorulardan bir tanesi de “Çocuklarımızı çalıştırmalı mıyız?” sorusudur. Özellikle yaz tatillerinde, çocuklarımızın sorumluluk bilincini desteklemek adına çeşitli yöntemlere başvuruyoruz. Çalıştırmak da bu yöntemlerden biridir ve bu sayede çocuklarımız sadece sorumluluk bilincine ulaşmazlar; aynı zamanda özsaygı, özgüven ve planlama becerileri gibi birçok alanda da becerilerini geliştirirler.
Çalışmaktan kastettiğimiz nedir?
Elbette ki amacımız çocuklarımızı zorla bir işe yerleştirip sonra onları kaldıramayacakları yüklerin altına sokmak değildir. Buradaki ‘’çalışma” eylemi tam anlamıyla onların disiplinli bir motivasyona sahip olmasıdır. İster bir iş yeri, isterse yapmak istediği bir spor ya da sanat dalı… Amaç, çocukların anlık heveslerle ilerleyen hayatlarında yanlış kararlar vermemesini sağlamaktır. Yapılan araştırmalar da özellikle ergenlikle birlikte para kazanma disiplini edinen çocukların yetişkin yaşamlarında, diğerlerine oranla iki kat daha başarılı olduklarını söylüyor. Çocuğunuz disiplin kazanırken aynı anda para yönetimi, doyum ve haz erteleme, bekleme ve başardığı bir şeyin sonucunda kendini takdir etme becerisini desteklemiş olacaktır. Özellikle 10. sınıf çocukları, bu konuda oldukça ideal bir yaş grubu. Meslek hayatlarına karar verecekleri bu dönemde, yapmak istedikleri şeylerin çalışarak ya da staj yaparak somutlaşmış hallerini görebilirler. Böylece nasıl bir işte çalışabilirim, beni nasıl bir iş mutlu eder sorusunun cevabını da az çok belirlemiş olurlar. Örneğin: “Masa başı bir iş beni tatmin eder mi?” ya da “Telefonlara bağlı kalınan bir işte yapabilir miyim?” sorularına verilecek en güzel cevaplar bu süreçte alınmış olur.
Olayı kazançlı hale getirin!
Çocuğunuz çalışırken belki çok yorulacaktır ama bu yorulmanın sonucunda kazanacağı motivasyon, o yorgunluğun üstesinden gelmesini sağlayacaktır. Belki de kazandığı parayla alacağı bir oyun ya da çıkacağı tatil sayesinde kendini motive etmek isteyecektir. Okula başlarken tatil dönüşü yorgunluğunu daha az yaşayacaktır. Daha dinamik, özgür ve disiplinli bir şekilde okula dönüş gerçekleştirecektir. Bu da okulda daha başarılı olmasını sağlayacaktır.
Bu işe çocukları zorlamadan, isteklerini göz önünde bulundurarak koyulun!
Çocuğunuz için iyi bir şey yapmaya çalışırken elbette ki onun özgürlük alanına müdahale etmemeli, onun da isteklerini göz önünde bulundurmalıyız. Eğer çalışmaya karşı aşırı bir direnci varsa, belki onu bir arkadaşı onu motive edebilir ya da bu durumu farklı yönlerden ele alabilirsiniz. Maddi kaygınız olmadığını, çocuğunuzun bunu para için yapmadığını; sadece bunun çocuğunuz için hem ruhsal hem de bilişsel bir yatırım olduğunu vurgulayın. Böylelikle kendisini daha iyi hissedecektir.
1. Çocuğunuzla birlikte oturun ve tatil için planlar hazırlayın. Hayaller kurdurun. İş hayatının ona olumlu olumsuz neler katacağını hayal ettirin. Kazanacak olduğu parayı nasıl yönlendirmek istiyor? Yazın kazandığı parayla ne yapacağına dair onu heveslendiren, motive eden bir hedef koyun ve pekiştirin.
2. Sadece maddi konuları önemsemeyin. Mümkün olduğunca net ve anlaşılır bir konuşma yapın. Kazanacağı beceriler için önce ve sonra çalışmaları yapın. Örneğin çalışmadan önce ve çalışma deneyiminden sonra neler olacak bunları yazıya dökebilirsiniz.
3. Onunla birlikte bankaya giderek bir hesap açtırabilirsiniz. Kişisel bir hesap açmak ona çok iyi hissettirecektir. Bir yetişkin gibi daha özgür ve kontrolü elinde bulundurur olması ona uzun vadede iyi gelecektir. Böylece hem birikim alışkanlığı gelişecek, hem de birikimlerini harcamadan önce bir kez daha düşünmesini sağlayacaksınız.
4. Çocuğunuzla anılarınızı paylaşın. İlk iş deneyimi, ilk staj deneyimi ya da kısa süreli bir çalışmanız varsa bununla alakalı deneyimlerinizi esprili bir dille paylaşabilirsiniz. Sizin de çok yanlışlar yaptığınızı ve hatalarınızı nasıl daha sonra artıya dönüştürdüğünüzü görmesi, kaygısını azaltacaktır.
5. Çocuğunuzun yapısına ve karakterine uygun, seveceği ve ilgisini çekecek bir rol model bulabilirsiniz. Başka bir alternatif ise, kendisini heveslendirecek ve motive edecek bir arkadaşı ile onu desteklemek olacaktır.