Cinsel İşlev Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?

Cinsel istek bozukluğu kişinin yaşı ve yaşam koşulları dikkate alınarak, sürekli olarak ya da tekrarlayıcı bir biçimde cinsel fantezi ve cinsel etkinlikte bulunma isteğinin az olması ya da hiç olmaması durumudur.

Sağlıklı cinsel yaşantı; mutluluk, iyi uyku, beden ve ruh sağlığı getirmektedir. Cinsel sorunlar kadın ya da erkek bir bireyin ya da çiftin sağlıklı ve doyurucu bir cinsel yaşam kurmalarını, sürdürmelerini engelleyen tıbbi, psikolojik, sosyal ve kültürel tüm sorunları içerir. Cinsel sorunların uygun yaklaşımlarla nedenleri saptanabilmekte ve bu rahatsızlıklar yüksek oranlarda tedavi edilebilmektedir.

Kadınlarda ve erkeklerde cinsel işlev bozukluklarının görülme sıklığı aynı oranlarda olmamaktadır. Kadınların yüzde 30-60’ı hayatları boyunca en az bir cinsel problem yaşarken, erkeklerde bu oran yaşam boyu yüzde 40 gibi ortaya çıkıyor. Cinsel işlev bozukluğu kadınlarda en sık “cinsel isteksizlik”, erkeklerde ise, “erken boşalma“ olarak görülüyor.

Cinsel işlev bozukluğunun kişinin ilk cinsel deneyiminden itibaren mi, sonraki cinsel deneyimlerinde mi ortaya çıktığı, yalnızca belli bir uyarana mı yoksa olaya ve partnere bağlı olarak mı değişip değişmediği ve şiddeti dikkate alınmalıdır.

Cinsellikle alakalı sorunların büyük bir bölümünü cinsel eğitimin yetersizliği, yanlış inanışlar, yetiştirilme tarzı, mahrem ya da ayıp olduğu düşüncesiyle yanlış bilginin sürdürülmesi, cinsel deneyimin yetersizliği, sorunun kendiliğinden geçeceğine olan inanç oluşturmaktadır. Bu sebeplere ek olarak tıbbi rahatsızlıklar; diyabet, tansiyon, tiroid, nörolojik, jinekolojik, ürolojik ve onkolojik sorunlar, cinsel işlev bozuklukları ile beraber seyredebilmektedir.

Antihipertansif, antidepresan, antipsikotik, sedatif ve anksiyolitik özellikli ilaçlardan bazıları cinsel işlevi olumsuz yönde etkileyebilmektedir.


Cinsel İşlev Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?

Cinsel işlev bozukluğu altta yatan organik bir nedene, cerrahi bir girişime, kullanılan bir ilaca ve eşlik eden ruhsal bir hastalığa bağlı olarak gelişmişse, tedavi öncelikle altta yatan etkene yönelik olarak yapılır.

Cinsel terapi, cinsel bozukluğun çözümlenmesine yardım etmesinin yanı sıra, çiftin ilişkisine ve bireyin yaşamındaki tetikleyici başka sorunlara da dokunduğundan oldukça faydalı bir terapi biçimidir. Cinsel terapinin süresi bireylerin terapiye olan inancına, dirençlerine, partneriyle olan ilişkisinin niteliği vb. faktörlere göre değişmekle birlikte en az 12 seans gerektiren bir terapi biçimidir.

Tedavide, bilinç dışı çatışmaların ortaya çıkarılması, motivasyon, fantezi ve değişik bireyler arası güçlükler üzerinde durulur.

Kişiye ve gereken durumlarda partnere uygun olan tedavinin sunulmasında en önemli adımlardan biri, bu alanda uzman olan doktor ve psikolog ile işbirliği içinde olmanızdır

Exit mobile version