Çift görme (diplopi)
Çift görme nedir ve neden olur?
Çift görme paralel olması gereken görme aksının bozulması sonucunda oluşur. Görme aksındaki kayma sonucunda şaşılık oluşur. Bu durumda hasta, tek gözüyle baktığında tek gördüğü halde her iki gözle baktığında objelerin retinaya farklı açılarda düşmesi nedeni ile çift görür. Çift görme göz kaslarında, göz kaslarına giden sinirlerde veya beyindeki bir hastalık sonucunda oluşabilir.
Her iki gözle tek tek bakıldığında tek görme varlığında iki gözle bakıldığında çift görme varsa nörolojik bir bozukluk olduğu düşünülmelidir..Nadiren tek gözle bakıldığında da çift görme ortaya çıkabilir. Bu durum sadece göz içindeki bozukluklardan ya da psikojen nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Tek gözle bakıldığında çift görme varsa hastanın öncelikle bir göz hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Çift görmenin en sık nedeni göz siniri hastalıklarıdır. Göz kaslarının doğru ve senkron şekilde kasılması sağlayan bu sinirleri ezen tümörler, iltihabi hastalıklar, enfeksiyonlar, diyabet ve travma sonucunda çift görme oluşabilir. Göz kaslarını tutan hastalıklar da çift görme oluşabilir. Göz kaslarının tutulması ise tiroid hastalıkları, myastenia gravis, mitokondrial hastalıklar ve kas hastalıkları nedeniyle ortaya çıkabilir..Beyinden kaynaklanan çift görmenin nedenleri arasında beyin damar tıkanıklıkları,Multipl Skleroz, Nöro-Behçet hastalığı,Beyin tümörleri,kafa içi basıncını arttıran hastalıklar, psödotümör serebri ve beyin toplar damar tıkanıklıkları sayılabilir.
Çift gören bir hastada ne tür incelemeler yapılmalıdır?
Çift görmesi olan hastada beyin MR görüntülemesi hemen her hastada yapılması gereken bir incelemedir. Bu MR incelemesinin bazı durumlarda ilaçlı yapılması da gerekebilir. Bu durumda neden açığa çıkarılamazsa tiroid testleri, EMG, tek lif EMG, kas enzimlerine bakılması, MR venografi incelemeleri de gerekli olabilir;Nedenin ortaya konamadığı durumlarda bel suyu incelemesinin yapılması da önerilmektedir. Bu inceleme ile kafa içi basıncının ölçülmesi, bel suyundaki hücre sayısı ve protein miktarı başka bir hastalık olup olmadığı hakkında önemli ipuçları vermektedir.
Çift görmenin tedavisi nasıl yapılmaktadır?
Çift görmenin tedavisi altta yatan hastalığa göre çok değişmektedir. Amaç öncelikle çift görmeye neden olan hastalığın tedavisi olmalıdır. Etken hastalık ortadan kaldırıldıktan sonra çift görme sıklıkla düzelir. Düzelmemesi durumunda özel gözlükler, tek gözü kapama, göz kaslarına botox enjeksiyonu ya da cerrahi gibi alternatifler denenebilir.
Sağlıklı günler dileğiyle..