Çarpık buruna yaklaşım; hafızayı sıfırlayın

Burun yüzümüzün ortasında bulunan yüz güzelliğinin en önemli komponenti sayılan organımızdır. Kişisel iletişimde, ilk karşılaşmada ise ilk göze çarpan organ yada organlardandır. Aslında biz ilk bakışta dikkat çeken organımız olarak burnumuz olsun istemeyiz. Kişisel iletişimde ilk bakışta burun değil gözler öne gelmelidir yüzyılımızın güzellik anlayışı bunu gerektiriyor binlerce insanla yapılan anketler sonucunda bu kanaate varılmıştır.

Burun yüzde belli oranlarla (altın oran) ve düz aksa (iki kaş arasındaki burun kökünden burun ucuna çekilen hayali bir çizgi) sahip, ucu ortalama bir kalkıklıkta, kemersiz ya da hafif kavisli (kadınlarda), sağda yada solda çıkıntısı olmayan ve yüze uyumlu büyüklükte ise anormal olarak göze çarpmaz. Ancak burun ucu düşük yada burun delikleri aşırı görünecek kadar kalkıksa, burun aksı sağa sola yatıksa, kaşlardan burun ucuna doğru eğri büğrü iniyorsa, burun ortasında çöküklük varsa vs. vs. ilk karşılaşmada gözler değil burun dikkat çeker buda estetik olarak hoşa gitmeyen bir durumdur.

Op. Dr.Ali Kahraman

Çarpık burnu biz cerrahi olarak olan burun aksına göre değerlendiriyoruz. Buna göre burun düz olabilir, ( şeklinde sola çarpık, ) şeklinde sağa çarpık, yada S şeklinde her iki tarafa çarpık olabilir.

Bu durum burun orta bölmesinde bulunan kıkırdak kaynaklı, burun çatısını oluşturan kemiklerin eğriliğine bağlı hem kıkırdak hem kemikten kaynaklanan yapısal bozukluklara bağlı olabilir. Çarpık burun genetiğe bağlı gelişimsel olabildiği gibi travma nedeni ile de olabilir.

Burada iki tür travma söz konusudur kaza yada darp gibi ani değişikliklere neden olan ağır travmalar yada hayat boyunca bebeklik döneminden ergenliğe kadar mikro travmalar burunda kemik ke kıkırdakta fark edilemeyen röntgen, tomografide görülemeyen küçük kanamalara ve burnun eğri gelişimi nedenli olabilir.

Burnun estetik cerrahisinde çarpık burnun özel bir yeri vardır. Burada cerrah tanıyı iyi koyabilmeli gerekli müdahaleleri iyi planlamalı ve gerekeni yapabilmelidir aksi durumda burnun tam düzelmemesi yada sonra tekrar eğrilmesi olabilir. Burun embriyolojisi ve fizyolojisi ancak iyi bir eğitim almış kulak burun boğaz hekimi tarafından bilinebilir, burun fizyolojik ve genetik olarak nasıl gelişmiş ise o şekilde kalmak ister ameliyatta buna direnç gösterir ve ameliyattan sonrada eski haline gelmek ister biz KBB hekimleri buna burnun hafızası deriz eğer cerrah özellikle burun eğitimi almadı ise bu konuyu atlayabilir.

Burada püf noktalarından biride biz ameliyatta burnu düz bir şekle getirsek bile burnun hafızasını sıfırlayamadı isek burun er yada geç kendi istediği şekli tekrar alacaktır. Bu ise ancak tam yapılmış kemik kesileri ve tam şekillendirilmiş kıkırdaklar ile mümkün olur eğer cerrah yeterli donanıma ve ameliyat tecrübesine sahip değilse tam kesi yerine yağ ağaç kesilerine neden olur.

Ben burada yaş ağaç kırığı yerine yaş ağaç kesisi terimini kullandım çünkü bilinenin aksine biz cerrahlar burun kemiklerini kırmaz keseriz. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi kemik kesme yöntemleri oldukça karmaşık olup bugün ki yazımızın ana konusu değildir ben her zamanki gibi hastalarıma cerrahın hangi yöntemi kullandığından çok kim olduklarına ve tecrübesine dikkat etmelerini öneririm.

Çarpık burunda mutlu hasta sonucuna ulaşmak kolay değildir bunun için cerrah ameliyatta burna tam hakim olmalı hafızasını sıfırlamalıdır bunu da ancak hasta mutluluğuna önem vererek titiz ve ilgili çalışarak operasyon sonrası hastasını ekipçe ve uzun dönem yakından takip ile sağlayabilir.

Sevgi ile kalın

Exit mobile version