Spor & Egzersiz

Çalışanlar için beslenme ve spor motivasyonu

ÇALIŞAN KİŞİLERİN EN BÜYÜK BAHANESİ: SPORA VAKİT BULAMIYORUM, SAĞLIKLI BESİNLER TÜKETEMİYORUM

Ve giderek kilo alıyorum…

Spor yapmak neden bu kadar zor gelir bazı insanlara… .”Bütün gün masa başı işinin yoğunluğunu yaşayıp üzerine bir de trafik stresi çekip eve gelip şöyle ayaklarını uzatıp eline bir paket cipsini yanına kolasını alıp film izlemek varken spor da neymiş canım.” dediğinizi duyar gibiyim.

Bütün gün iş yerinde strese maruz kalan kişiler işyerinde bütün gün masa başında oturmak durumunda kalıp öğlen arası molasında da şirketteki yağlı yemeklerden yiyip üzerine bir 5 saat daha oturan insanlar için spor ve sağlıklı beslenme bulunmaz bir nimettir aslında. Günün kurtarıcısıdır spor, günün motivasyonudur, zindeliktir, sağlıktır, sosyalliktir aynı zamanda.

Bir çok bahane bulunabilir sporu ekebilmek adına; arkadaşlarım buluşacak eksik kalırsam olmaz,aileme zaman ayırmalıyım,Tvde en sevdiğim dizi var hayatta kaçıramam, temizliği akşama bıraktım,hava soğuk terlersem üşütürüm,yarınki sunumumu hazırlamam lazım, yemeği çok kaçırdım çok az yedim,başım ağrıyor ,trafik vardır hiç çıkmayayım,arkadaşım da spor yapmıyor ki zaten…

Aynı şekilde sağlıksız beslenme adına bir çok bahane bulunabilir; iş yerinde şu kutlama vardı pastalar börekler ne güzel gitti, akşam eve yorgun geldim pizza söyledim, öğle arası herkes şu meşhur kebapçıya gidiyormuş ben de katılayım, müşterim çikolata getirmiş ne iyi etmiş ,sabah on dakika fazla uyuyayım köşedeki pastaneden pohaça alırım kahvaltı zaman kaybı,haftasonu mangal partisi verelim bir haftasonumuz var arkadaş gibi gibi…

Uzm. Psk.Sinem Özer Yaprak
Uzm. Psk.Sinem Özer Yaprak

Kısa vadede bizim işimize gelen, zevk veren kolaylık sağlayan alışkanlıklarımız uzun vadede sağlımızı ve psikolojimizi ciddi derecede etkiliyor.Kalp hastalıkları,damar tıkaıklıkları,kolestrol,şeker gibi bir çok hastalığı beraberinde getiren fazla kilo ruh sağlığı problemlerinde de ana etmenlerden bir tanesidir.Sağlıksız beslenme sonucu kişilerde suçluluk duyguları,depresyon, anksiyete gelişebilmekte bunun sonucunda obezite ya da yeme bozukluğu oluşabilmektedir. Hayatımıza dair birkaç küçük değişiklik hem fiziksel beden sağlığımızı hem de ruh sağlığımızı hayat boyu en iyi şekilde korumamıza olanak verir. Duygularımıza kolayca yön veremeyiz, düşünce ve inanç sistemimizi kolay kolay değiştiremeyiz ancak davranışlarımıza kolayca yön verebiliriz. Biz bir davranışı yapmaya kendimizi odaklarsak duygu ve düşüncelerimiz davranıştan sonra harekete geçer.

Ertelemeyin… Hayat çok kısa yapacağınız işler çok fazla evet bunun farkındayım. Ama erteledikçe erteleme davranışlarımız pekişir ve ertelediğimiz işler bir yığın haline gelir sonunda da hiç birini yapmadan bırakırız gider.Bir yerden başlayın.Sağlığınızın farkına varın spor üyeliği alın ya da sabah kendinize yürüyüş yapacağınıza dair bir söz verin.

Hepsini aynı anda yapmayın… Yapacağınız iş hayatınıza yön vermek yeni alışkanlıklar kazanmak.Hepsine bir anda yüklenirseniz bocalarsınız.Mesela ilk önce su içme alışkanlığı kazanın.Hadi kalkın ve şimdi bir bardak su için! Susamasanız da su için kendinizi zorlayın bir yerden sonra vücudunuzun suyu kendi isteyecektir zaten göreceksiniz. Diğer gün kahvaltı alışkanlığı kazanmaya çalışın, alarmı 15 dk önceye alın ve sağlığınız için sağlıklı bir kahvaltı tabağı hazırlayın.

Hareketi hayatınızın bir parçası haline getirin. Arabanızı uzak bir yere park edin en azından üç dakika yüüyüş mesafeniz olsun. Ya da otobüsten bir durak önce inin ve yürüyün.Klişe olacak belki ama asansörü görmezden gelin merdivenler en güzel gün içi egzersizidir. Masanıza şişeyle su alıp koymayın. Her bardak için kalkıp su içmek size gün içinde onlarca hafta içinde yüzlerce kalori yaktırır. Haftasonu kahvaltı planınızı sahil tarafına çekin ve kahvaltıdan sonra bir saat yürüyün.Alışkanlıklarınzı değiştirin , yemekten sonra arkadaşlarla tatlı yemeye ya da kahve içmeye çıkmak yerine halısaha maçı düzenleyin,arkadaşlarınızı eve çağırıp çılgınca dans edin…Her zamankinden daha farklı ve eğlenceli olduğunun siz de farkındasınız biliyorum.

Öğlen yemeğinizi evde hazırlayın…Su içmeyi, hareket etmeyi, kahvaltı yapmayı hayatımıza kattıktan sonra şimdi de sıra geldi sağlıklı bir öğlen yemeği ile vücudumuza bir iyilik daha yapmaya.Geceden yapıp dolaba koyacağınız sebzeli tonbalıklı,peynirli,tavuklu bir sandviç işyerinde sipariş edeceğiniz tombik dönerden ya da yemekhanede yiyeceğiniz yağlı yemeklerden fazlasıyla daha sağlıklıdır.Uygun kaplar edinin ve bir akşam önce yediğiniz akşam yemeğinizi de ofise götürüp yeme imkanını kazanın.

”Hayır” demeyi öğrenin.İş arkadaşlarınızın,müşterilerinizin,patronunuzun,çalışanlarınızın ofis içinde ikram ettikleri her çikolata her baklava size birikip birikip yağ haline dönüşüyor.Çok bir şey yemiyorum ama kilo alıyorum cümlesinin altında yatan ana sebep gün içindeki atıştırmalıklarımızdır. Birine hayır diyemiyorsanız diğerine mutlaka hayır diyebilmeyi kendinize öğretin.Hayır diyebildiğinizi fark ettiğinizde bir yerden sonra bu hayatınıza yerleşecek alışkanlık haline gelecektir.

Sıra geldi spora… Evde , sokakta, spor salonunda…O engel tanımaz! Spor salonuna üye olun grup derslerine katılın, yüzün stres atın. Spor salonunda yeni arkadaşlıklar edinin ya da bir arkadaşınızla ya da eşinizle birlikte kaydolun hem sosyalleşin hem sizi oraya bağlayan bir şeyler olsun. Bahaneleri yok edin ve bir yerden başlayın. Sevdiğiniz sporla ilgilenin size işkence gibi gelecekse hiç yapmayın zaten.Her insanın bir ilgi alanı vardır.Kimi koşu bandında saatlerini geçirebilir kimi beş dakikada sıkılır,kimi pilates tutkunudur kimi dans etmeyi sever.Yüzmek insanı rahatlatır,kickbox stres attırır..O kadar çok seçenek var ki… Yeter ki siz görün.

Araştırın, doğrusunu uygulayın. Doğru beslenme ve spor hakkında dergiler,kitaplar okuyun farkındalık kazanın.İnternetten yeni sağlıklı yemek tarifleri bulup uygulayın.Arkadaşlarınızla paylaşın.Kafanızı rahatlatacak olan bu uygulamayla hem bedeniniz hem ruhunuz için büyük bir kazanç olacak.

Günlük tutun.O gün neler yediğinizi not edin.Yanına duygularınızı yazın.En sık hangi ruh halindeyken sağlıksız beslendiğinizi analiz edin,daha sağlıklı seçimler yaptığınızda neler hissetiğinizi açıp tkrar tekrar okuyun.Duygusal açlık mı fiziksel açlık mı sizi yediren farkına varın!Her gün ne yediğinizi toplam kaç kalori aldığınızı somut bir şekilde görmeniz farkındalık yaratacaktır. Bu aktivite tam o bol çikolatalı krokanlı pastadan bir çatal alıp ağzınıza götüreceken sizi bir daha düşündürecek ve engel olacaktır.!

Kendinizi sevin.Unutmayın siz sağlıklı olduğunuz bedeninizi sevdiğiniz sürece motivasyonunuz her zaman daha yüksek olacaktır.Bedeninizle dalga geçmemeyi onu sevmeyi öğrenin. Her geçen gün geçen hafta kendinize tüm bu bahsettiğimiz alışkanlıkları teker teker katmaya çalışın.Hemen sonuç beklemeyin.Bir davranışı ömür boyu hayatınıza kazandırmaya çalışıyorsunuz bu o kadar da kolay bir evre değil. Adım adım küçük küçük başlayıp büyük sonuca ulaştığınızda göreceksiniz.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir