KBB (Кulak Burun Boğaz)

Burundan nefes almada zorlanıyor musunuz? Septum deviasyonu (burun içi eğriliği)

Septum deviasyonu, burun direği veya orta hattındaki eğrilikleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Normalde düz olan ve burun boşluğunu sağ ve sol olmak üzere ikiye ayıran bu yapı, doğumdan veya sonradan meydana gelen travmalar nedeni ile eğrilebilir. Burun eti, burun kemiği, kıkırdak terimleri halk arasında kullanılan diğer isimleridir.

Septum deviasyonu neden olur?

Septum deviasyonu doğum sonrasında annenin doğum kanalından çıkarken veya sonradan travmalar nedeni ile oluştuğu düşünülmektedir.

Kimlerde septum deviasyonundan şüphelenilmedilir ?

Burun tıkanıklığı, burundan nefes almakta zorluk, horlama, ağız solunumu, sık sık sinüzit hikayesi, baş ağrısı, koku almada bozukluk, uyku bozuklukları şikayeti olan kişilerde septum deviasyonu olabileceğinden ayrıntılı KBB muayenesi gerekmektedir.

Septum deviasyonu tanısı nasıl konur ?

Prof. Dr. Erkan TARHAN

Yukarıda bahsedilen şikayetleri olan hastalar septum deviasyonu açısından muayene edilmelidir. Burun içinin endoskopik olarak incelenmesi ile septum deviasyonu ve burun tıkanıklıklarının tanısı kolay ve doğru biçimde konulabilir.

Septum deviasyonu tedavisi nasıl yapılır ?
Septum deviasyonu, tedavisi cerrahi olarak yapılabilen bir hastalıktır. Burun orta hattındaki kemik ve kıkırdak yapılarındaki eğrilikler cerrahi olarak düzeltilebilir. Bu ameliyata septoplasti denmektedir. Septoplasti ameliyatı hem hasta tamamen uyutularak hem de bölgesel olarak
uyuşturularak yapılabilmektedir. Normal koşullar altında 30-45 dakika süren operasyondan sonra tamponsuz veya basit, küçük tamponlar konmaktadır. Daha önceki yıllarda burun içerisinde konan şerit şeklinde uzun bez tamponlar artık kullanılmamaktadır. Bu nedenle septoplasti ameliyatları eskiden söylendiği kadar zor ve ağrılı işlem olmamaktadır.

Septoplasti sonrası burun kemiği tekrar büyür mü?
Usulüne uygun yapılmış ameliyat sonrasında eğri olan burun kemiği ve kıkırdağı tekrar büyümez. Septoplasti ameliyatının başarısı %85 civarındadır.

Ameliyat sonrası neler olacak ?
Ameliyat sonrası tampon kullanmak biir zorunluluk değildir. Kendiliğinden emilen dikişler kullanıldığından dikiş almaya gerek olmayıp, hastanın ameliyat sonrası pansuman ve bakımı çok kolaylaşmıştır. Ameliyatın erken döneminde ilk 2 gün burundan bir miktar sızıntı ve ilk 7 gün burun tıkanıklığı beklenen bir durumdur. Hastanede yatmayı gerektirmeyen bu ameliay sonrası hastalar birkaç günde işlerine dönebilmektedir.

Septum deviasyonu tedavi edilmez ise ne olur?
Septum deviasyonu olan ve burun tıkanıklığı, horlama, ağız solunumu, baş ağrısı, sık sık sinüzit atakları olan hastalar septoplasti yapılarak tedavi edilmelidir. Tedavi edilmedikleri taktirde özellikle ileri yaşlarda horlama, uykuda nefes durması, uyku bozuklukları kronik sinüzit gelişimi riski artmaktadır. Bu kadar ciddi problemlere yol açan bu hastalık maalesef toplumumuzda yeterince anlaşılamamış ve daha çok estetik ameliyatlarla karıştırılmıştır. Ayrıca burundan nefes alma sorunu olmayan kişilerin de burun dış görünümleri kötü olabilir ve estetik ameliyat geçirebilirler. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir