Burun estetiği birçok kişi, hatta doktorlar tarafından masum bir operasyon olarak düşünülür. Burun çalışma dinamiği konusunda bu bilgileri okuduğunuzda burun estetiği, burundan et aldırma, kemik kırma şeklinde size sunulan ameliyat hizmetlerine bakışınız daha bilinçli hale gelecektir.
Burun öncelikli solunum organıdır. Havayı ısıtmak, nemlendirmek, mikrobiyolojik arındırma gibi görevlerinin yanında refleks oluşturarak akciğerleri genişleten sistemi aktive etmek gibi çok önemli görevler yüklenmiştir. Ağızdan alınan hava burunla kıyaslanamayacak derecede kalite bakımından yetersiz solunum demektir. Kısacası burun fonksiyonlarının korunması son derece hayati bir öneme sahiptir.
Burun görevlerini yerine getirdiği sırada iki işlevi aynı anda yapar. Bunlardan birincisi içerisinden hava geçer, diğeri burun ve sinüs mukozalarında üretilen salgıları genize taşır. Bu işlevlerden birisinin bozulması diğeri için de fonksiyon kaybına yol açar.
Paradox olarak burun belirli bölgelerde hava girişini kısıtlayarak direnç oluşturur. Direnç vestibül ve nazal valv denilen giriş kısmından başlayıp, konka denilen tepecikler nedeniyle en arkaya kadar çeşitli noktalarda artış ve azalışlar sergiler. Bu da giren havanın sadece laminar akımla yani ağızda olduğu gibi direkt olarak akciğere ulaşmasını engelller. Türbülan akım denilen hava yönlendirmeleri sağlıklı nefes alma yani kanı oksijenlendirme, yani uzun yaşama ile doğrudan ilişkilidir. (bkz. http://www.selcukguney.com.tr/uygulama/sinuzit-ve-burun )
Sözün özü burun için ameliyat olacak kişiler olayın önemini kavramalı, sadece estetiğine, sadece nefes problemine odaklanmayıp sorgulamalı ve riskleri de göze almalıdır. En önemlisi de burun cerrahlarının burun rezistansı, anatomik bütünlüğün devamı, Bernoulli prensibi dahilinde unsinat process, konkalar ve nazal valv konusunda bilgi ve tecrübe oluşturmadan geri dönüşümsüz bir ameliyata girişmemesidir.