Burun tıkanıklığı nedir?

Sürekli olan burun tıkanıklığı, burun boşluğunu ikiye bölen duvar olarak adlandırılan burun septumunun normalden daha eğik olması durumunda ortaya çıkar. Hastanın sağlığını etkileyen bu durum, eğri septumun ameliyatı ile sonlandırılmaya çalışılır. Burun septumunun bu yapısı doğuştan olabileceği gibi çocukluk yaşlarında ya da daha sonra alınabilecek darbeler ile de olabilir.

Septum deviasyonu olarak adlandırılan burun yapısının en yaygın sonucu burun tıkanıklığıdır. Eğriliğin olduğu yönde rahat nefes alamama gerçekleşir. Septum deviasyonunun diğer sonuçları ise tekrarlayan burun kanamaları, tekrarlayan sinüzit, baş ağrısı, yüz ağrısı, geniz akıntısı ve uykuda sesli nefes alma durumudur.

BURUN TIKANIKLIĞI AMELİYATI NASIL YAPILIR?
Burun tıkanıklığı ameliyatı lokal ya da genel anestezi ile yapılabilir. Bu seçim uzman doktorun muayene sonrasında alacağı bir karardır. Ancak ben çok büyük sıklıkla genel anestezi ile yapıyorum. Yaklaşık olarak yarım saat süren burun tıkanıklığı ameliyatında aşırı eğik olan burun septumu normal hale getirilmeye çalışılır. Bu aşamada söz konusu septumlar tamamen çıkarılır ve daha sonra düzeltilebilen septumlar tekrar burun yapısına eklenir. Ameliyat sonrasında burun septumlarının yeni görünümünün sabit olması için burun içerisinde tamponlar yerleştirilir. Doktor tarafından ameliyatı takip eden 2-7 gün içerisinde bu tamponlar çıkarılır.

Op. Dr.Orhan Alan

BURUN TIKANIKLIĞI AMELİYATI SONRASI NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Burun tıkanıklığı ameliyatı sonrası takılan tamponlar hastanın burundan rahat nefes almasını zorlaştırır,ancak son yıllarda silikon ve havayollu tamponlar kullanılarak bu sorun tama yakın azaltılmıştır.Ancak Tamponlar çıkınca nefes dahada iyi olacaktır. Burun ameliyatı sonrasında 1-2 hafta burnu zorlayıcı hareketler yapılmamalıdır. Ayrıca burun temizleme işlemi yapılırken son derece dikkatli olunmalı ve parmak benzeri şeyler burna sokulmamalıdır. Ameliyat sonrasında burunda genelde şekle etki eden değişiklik olmaz.
Tüm tedavi ve iyileşme süresinde hastanın doktor tarafından belirtilen sürelerde kontrol edilmelidir. Bu kontrol oluşabilecek olumsuzlukları engelleyerek iyileşme sürecini kolaylaştıracaktır.

Exit mobile version